header
sosy i dressingi PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
poniedziałek, 19 grudnia 2011 09:16
  
Przepisy pochodzą z rawfoods
Tłumaczyła:
AGATA ZDRODOWSKA- ZDROZDOWSKA
 
Krem migdałowy lub z orzechów nerkowca
1 filiżanka migdałów lub orzechów cashew
1 filiżanka wody
1 łyżka stołowa syropu klonowego (
niekoniecznie)
1 łyżeczka wanilii ( niekoniecznie)
Aby uzyskać gładszą konsystencję, użyj
orzechów bez skórki. Migdały pomagają zachować twojej krwi neutralne ph,
ponieważ mają alkaliczną naturę. I jeśli kupisz je surowe, zakiełkują, gdy je
namoczysz w wodzie. Uwaga dla surowo jedzących przyjaciół: orzechy cashew są
ogrzewane po  wyłuskaniu, nawet jeśli
napisano na nich : surowe.
Namocz 1 filiżankę migdałów lub orzechów
cashew w 2 filiżankach wody.Jeśli żyjesz w bardzo ciepłym klimacie, wstaw
naczynie do lodówki. Po 8-12 godzinach, wylej wodę po moczeniu i opłucz
orzechy. Umieść orzechy w blenderze wraz z wystarczającą ilością wody,
pozwalającą mu pracować. Miel, stopniowo dodając tyle wody, by uzyskać kremową  konsystencję. Wydajność ok. 1 filiżanki.


Marchwiowe nadzienie
ok. 2-2.5 kg marchwi, wycisnąć i
pozostawić miąższ do wykorzystania
1 główka selera
1 czerwona cebula
2 pomidory
Zmiksować seler i cebulę w robocie
kuchennym, dodać to do miąższu z marchwi. Rozdrobnić 3 dojrzałe awokado, dodać
je do warzyw i starannie wymieszać. Można dodać nieco soku z marchwi dla
dodatkowej wilgotności i słodkości. Można jeść tę potrawę samodzielnie, dodawać
do sałatek, kłaść na liście sałaty, wykorzystać jako farsz do wypełnienia
połówek papryki, zawijać w wodorosty nori, itd. Możesz też zrobić z masy
paszteciki i wysuszyć je w dehydratorze. Jeśli będziesz je suszyć wystarczająco
długo, otrzymasz surowe krakersy lub ? grzanki?.


Sos serowy notcho
Dodaj do blendera:
4 małe pomidory, 3 awokado ( bez pestek i
skórki ) 1 czerwona papryczka chilli bez pestek 3 małe słodkie papryki lub pół
zielonej 1 łyżeczka przyprawy taco sól do smaku lub płatki glonów czarny pieprz
do smaku, jeśli lubisz
Zmiksować w blenderze do uzyskania
gładkiej i lekkiej konsystencji.
Pokrój swoje ulubione warzywa w małe
kawałki lub plasterki i zanurzaj
w sosie! Smacznego!
 
Majonez z awokado
spróbuj tego zdrowego i łatwego masełka,
które możesz użyć jako sos do zielenin lub smaczny dodatek do ulubionych
ziemniaków, fasolki lub ziaren.
1 średnie lub duże awokado ,sok z połówki
cytryny szczypta soli do smaku szczypta pieprzu kajeńskiego  60 ml oleju
tłoczonego na zimno
Umyj awokado przekrój na pół. Wybierz
miąższ i włóż go do blendera.
Dodaj sok cytrynowy, sól, pieprz i
zmiksuj razem.
W czasie pracy miksera, powoli dodawaj
olej. Zmiksuj na gładki krem.
Otrzymasz ok.
177ml majonezu.
UWAGA: Przechowuj majonez w szczelnie
zamkniętym naczyniu w lodówce.
Zwykle jest dobry i nie zmienia koloru
przez 5 do 6 dni.
 
 
Salsa z awokado i pomidorów
 
6-8 porcji ( przechowuj do 2 dni w
lodówce w pojemniku próżniowym )
 
2 dojrzałe średnie awokado
1.5 łyżeczki pokrojonej w kostkę
czerwonej papryki
1.5 łyżeczki pokrojonej w kostkę
pomarańczowej lub żółtej papryki
1 łyżeczka pokrojonej w plasterki
zielonej cebulki
4 tomatillos, bez łuski, opłukane i
pokrojone w kostkę 
1 ząbek czosnku posiekany
2 łyżeczki pokrojonego cilantro
2 pokrojone papryczki chilli
2 łyżeczki soku z limonki
3 łyżeczki oliwy z oliwek (
niekoniecznie)
W dużym garnku, połącz awokado, papryki,
cebulę i połowę tomatillos. Wymieszaj. W blenderze lub robocie kuchennym, połóż
pozostałe tomatillos. Dodaj czosnek, cilantro, chilli i sok z limonki. Miksuj
aż mieszanina będzie gładka. W czasie pracy robota, wkraplaj oliwę i dobrze
połącz z całością. Dodaj puree do warzyw w garnku i podawaj.
 
Humus bez fasoli
 
2 średnie cukinie
ćwierć filiżanki oliwy z oliwek
4-8 ząbków czosnku
sól celtycka lub płatki glonów dulse
pół filiżanki soku cytrynowego lub z
limonki
0.75filiżanki nasion sezamu
0.75filiżanki tahini ( masło sezamowe )
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
łyżeczka papryki w proszku
łyżeczka zmielonego kminku
 
Rozdrobnić cukinie, dodać oliwę i czosnek
i dopiero potem pozostałe składniki,
miksować do gładkości.
 
Salsa ze skiełkowanej soczewicy
 
1 filiżanka skiełkowanej soczewicy
2 duże pomidory z upraw organicznych
1 strąk cilantro
sok z 2 cytryn lub limonek
pół małej czerwonej cebuli
jako przyprawa sól morska, o ile lubisz
 
Włóż cilantro i sok do robota kuchennego
i miksuj, potem dodaj skiełkowaną 
soczewicę. Najpierw posiekaj cilantro
drobno! Posiekaj pomidory i cebulę,
dodaj do cilantro i soku, dodaj
przyprawy. Dobrze dodać pół pokrojonego 
mango lub mały porwany liśc świeżej
bazylii-jeden wystarczy.
Salsa wytrzyma tydzień w świeżości,
dostarcza protein, dobrze komponuje się
z sałatą, zawinięta w jej liście lub
arkusze glonów nori, z krakersami, albo
jako danie samodzielne czy przystawka.
 
 
Salsa z jabłek
 
Zmieszaj wszystkie składniki:
4 filiżanki jabłek pokrojonych w kostkę
4 filiżanki pokrojonego ananasa
1 świeża papryczka jalapeno bez pestek,
posiekana
1 czerwona cebula ( drobno posiekana)
sok z 3 cytryn
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
ćwierć filiżanki oliwy z oliwek (
niekoniecznie)
pół grona świeżego cilantro, pokrojonego
kawałek wodorostu do smaku ( pocięty
nożyczkami)
 
Masło migdałowe ( alternatywa dla masła z
orzeszków ziemnych)
 
4 łyżki mączki migdałowej
1 łyżka mączki z lnu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
pomarańczowy lub migdałowy ekstrakt
smakowy ( dowolne )
 
Długo zachowuje świeżość, dodaj nieco
więcej oleju dla lepszej smarowności.
 
Dip słonecznikowy
 
ziarna słonecznika
sok cytrynowy
ząbek czosnku
tahini
tamari
kminek
pieprz kajeński
 
Namocz i skiełkuj organiczne nasiona
słonecznika. Razem z czosnkiem 
i przyprawami zmiksuj w robocie kuchennym
na pastę.
 
Sos borówkowy
 
2 filiżanki świeżych borówek
1 pomarańcza
1 jabłko
1 filiżanka daktyli bez pestek
woda dla pożądanej konsystencji
 
Rozdrobnij borówki, pomarańczę, jabłko i
daktyle w blenderze do konsystencji
sosu i podawaj.
 
 
Dip Guacamole
 
2 bardzo dojrzałe awokado
2 łyżki stołowe cebuli, drobno posiekanej
1 drobno posiekany ząbek czosnku
pół czerwonej, posiekanej papryki
pół zielonej, posiekanej papryki
1 średni dojrzały pomidor, obrany ze
skóry i pokrojony
2 łodygi selera, drobno pokrojonego
1 łyżka stołowa soku z limonki lub
cytryny
 
Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i
wybrać miąższ, a potem przełożyć go
szklanego pojemnika. Rozdrobnić widelcem
i potem zmielić z pozostałymi
składnikami. Podawać tak szybko, jak to
możliwe, ze świeżymi warzywami.
 
Surowa salsa 
 
Posiekać w kostkę 6 średnich pomidorów
pół filiżanki kostek cebuli
1 posiekana papryka
4 posiekane łodygi selera
 
Połączyć posiekane warzywa i pozostawić
na godzinę.
Dodać następujące przyprawy:
pól filiżanki oleju krokoszowego
pokrojone orzechy lub nasiona do smaku
1-2 posiekane ząbki czosnku
pół filiżanki liści bazylii
 
Pozostawić mieszaninę, aż smaki się
wymieszają, na ok. 1 godzinę.
By dodać pikantności dodaj sok z cytryny
lub z jednej limonki.
UWAGA: ostra papryka (jalapeno) uszkadza
błony śluzowe i wyściółkę 
żołądka.
 
 
Masełko lniane
 
4 łyżki stołowe surowych nasion lnu
sok z połowy cytryny
2 łyżki stołowe wody
 
Zmielić nasiona lnu na proszek w młynku
do kawy lu ziaren. Dodać pozostałe
składniki i zmiksować na pastę.
 
Sos grzybowy
 
pół filiżanki migdałów, namoczonych 12-48
godzin i bez skórek
pół filiżanki wody
2 filiżanki grzybów shitake
woda dla pożądanej konsystencji
pół filiżanki drobno posiekanych shitake
ćwierć łyżeczki czosnku granulowanego lub
1 ząbek świeżego
 
Zblenduj migdały z wodą aż powstanie
gładka masa. Zblendować grzyby z wodą,
do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Dodać mleczko migdałowe, posiekane
shitake, przyprawić i dobrze wymieszać.
 
 
 
Dressing z bazylii i orzeszków pinii
 
1 filiżanka orzeszków pinii wymoczonych
przez noc
1 filiżanka filtrowanej wody
2 filiżanki świeżej bazylii
1 łyżka stołowa sosu sojowego
Zmielić wymoczone orzeszki w robocie
kuchennym z bazylią, wodą i sosem sojowym do uzyskania kremowej konsystencji.
 
 
Czatnej z ananasa
 
1 ananas
pół filiżanki rodzynek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta pieprzu kajeńskiego
 
Obierz ananas, wyrzuć rdzeń ze środka,
pokrój w paski i wyciśnij z niego sok.
Pulpę pozostaw.
W robocie kuchennym zmieszaj pulpę
ananasową i pozostałe składniki 
i miksuj tak długo aż rodzynki będą grubo
zmielone. Czatnej może być
podawany natychmiast, ale lepiej jest
schłodzić go 30 minut w lodówce.
Można go przechowywać w lodówce do 1
tygodnia.
Wydajność: 1,5 filiżanki
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
 
Serek z nasion słonecznika
 
3 filiżanki ziaren słonecznika
2 łyżeczki glonu kelp
3 filiżanki rejuvelacu
 
 
Wszystko wymieszać, dobrze zagnieść i
zapakować w naczynie z pokrywką.
Lub zwinąć i zawinąć w celofan lub folię
plastikową. Pozostawić w kuchni na 24-36 godzin. Można pokroić na plasterki.
Przechowywać w lodówce 7-10 dni.
 
 
Ostry dressing do sałatek
 
Połącz razem w równych częściach sok
cytrynowy, pomarańczowy i z 
limonki. Dodaj świeży posiekany czosnek,
świeży koperek i twoje ulubione
zioła do sałatek, szczyptę soli
celtyckiej ( można dodać awokado rozdrobnione lub
oliwę z oliwek, jeśli to pożądane),
schłódź ,aby smaki się połączyły i podawaj
rozlany na sałacie.
 
Prosta salsa
700 gr pomidorów włoskich
5 papryczek chilli
1 średnia obrana cebula
2 łyżki wodorostów dulse
1 łyżeczka kminku
1 obrany ząbek czosnku
 
To proste: umieść składniki w robocie
kuchennym i miksuj do uzyskania
pożądanej konsystencji.
 
 
Tajski sos guacamole
 
1 awokado, bez pestki i skórki
1 filiżanka zielonej fasolki
2 łyżeczki posiekanego imbiru
3 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka posiekanej, wypestkowanej
papryki jalapeno
2 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżeczka curry
ćwierć filiżanki cilantro
 
Rozdrobnić awokado na puree oraz fasolkę
i sok z limony, aż będą gładkie.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Jeśli lubisz bardzo czosnkowe dania
to będziesz zadowolony, jeśli
nie-zmniejsz ilość czosnku. Otrzymasz ok. 12 porcji
sosu.
 
Sos pesto (bazyliowy)
 
130 gr świeżej bazylii
2/3 filiżanki soku z cytryny
1 filiżanka pestek dyni ( obranych,
wymoczonych)
 
3 ząbki surowego czosnku
szczypta pieprzu kajeńskiego
odrobina filtrowanej wody do miksowania
 
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować
na krem.
 
 
Jogurt orzechowy
 
2 filiżanki orzeszków pinii
240 gr filtrowanej wody lub rejuvelacu
dodatkowa woda filtrowana do wymoczenia
orzeszków
Namoczyć na noc orzeszki pinii. Odcedzić,
przepłukać i skiełkować przez
8
godzin.Ponownie przepłukać. Włożyć do blendera wraz z 240 ml wody lub
rejuvelacu i zblendować aż do uzyskania kremu. Wylać krem na muślinowy materiał
i wycisnąć płyn. Powinno wyjść ok. 360 ml płynu. Wlać płyn do szklanego słoika
z szerokim otworem, zakryć go gazą lub muślinem i pozostawić w temperaturze
pokojowej 8 godzin ( przy  gorącym
klimacie 5-7). Zobaczysz serwatkę oddzieloną od kremu, podnoszącą się do góry.
Kiedy to się stanie, włóż słoik do lodówki na 3 godziny, wtedy krem bardziej
stężeje. Podając, wybierz jogurt ostrożnie z wierzchołka, pozostawiając
serwatkę na dnie słoika.( będziesz mógł jej użyć do sosów lub
dressingów).Wydajność: 1 filiżanka bardzo odżywczego i smacznego jogurtu.
Pprzechowuj do 5 dni w lodówce.
 
 
Sos pomarańczowo-borówkowy
 
2 filiżanki borówek
1 pomarańcza, wyciśnięta
1 pomarańcza, pocięta w kawałki
skórka z ćwiartki pomarańczy, drobniutko
starta( upewnij się, że skórka
nie jest sztucznie barwiona )
pól filiżanki orzechów laskowych,
wymoczonych przez noc ( ostatecznie przez godzinę)
3-4 łyżeczki surowego miodu ( lub syropu z
rodzynek: wymocz 1 filiżankę rodzynek w wystarczającej ilości filtrowanej wody,
tak by zakryła rodzynki.
Pozostaw na dobę w lodówce. Syrop użyj do
przepisu, do smaku.Pozostaw
rodzynki, dodasz je do sałatki owocowej.)
 
Grzybowy sos Alfreda
 
1 filiżanka suszonych grzybów
pół filiżanki suszonych grzybów shitake
pół filiżanki innych grzybów
0,75filiżanki orzechów laskowych lub
pinii, wymoczonych 8-10 godzin
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, kilka kropli
sól morska
świeżo zmielony pieprz
 
miary składników są szacunkowe
 
Namoczyć suszone grzyby w ciepłej wodzie
( przykryć) na 15-20 minut aż
płyn po moczeniu ściemnieje i grzyby
wchłoną wodę.
Włożyć składniki do blendera, włączając
namoczone grzyby i blendować do
uzyskania kremu. Dodać sól i pieprz do
smaku.
 
Zmieszać z drobno pokrojonymi grzybami
pod koniec dodając je do mieszaniny.
Podawać z cienkimi plasterkami rzodkwi
japońskiej daikon, z serkiem orzechowym 
lub z ziaren złożone w pół lub z
warzywami pokrojonymi.
 
Salsa z awokado i kiwi
 
1 łyżka miodu
sok z 1 limonki
2 świeże czerwone, ostre papryczki
chilli, przepołowione, bez pestek i 
drobno posiekane w kostkę
2 łyżki porwanych listków mięty
6 owoców kiwi, obranych i pokrojonych w
kostkę
3 awokado
 
Wskazówki: Zmieszać miód, sok z limonki,
papryczki, i wybrane zioła w garnku,
dodać kiwi, marynować pół godziny przed
użyciem. Wypełnić połówki
awokado lub użyć jako dressingu do
sałatek.
 
 
Wege-dip
 
2 łodygi selera
2 marchewki
pół filiżanki tahini ( surowego,
organicznego )
1 łyżka soku cytrynowego
garść pietruszki
 
Przepuścić składniki przez robot
kuchenny.
 
 
Salsa ze świeżego mango
 
3 duże obrane mango
1 łyżka zmiażdżonej papryki jalapeno
2 łyżki liści cilantro
4 zielone cebule, posiekane w kostkę
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
limonki
szczypta pokrojonej w drobną kostkę
papryczki chilli
 
 
Wskazówki: Mango przekroić,usunąć pestkę
i miąższ wraz z pozostałymi 
składnikami wymieszać w niedużym garnku.
Zawinąć dokładnie i schować do 
lodówki na 1 dzień przed podawaniem lub
pozostawić przykryte na dwie 
godziny w temperaturze pokojowej, by
smaki mogły się połączyć. Można 
przechowywać w lodówce do 5 dni. Posypać
salsę chilli przed podaniem dla
koloru.
 
Kremowy majonez z awokado
 
2 awokado
3 łyżki oleju z orzechów laskowych lub
innego
2 łyżki miodu
1 filiżanka orzechów pecan
1/3 filiżanki wody lub rejuvelacu
nieco octu jabłkowego
odrobina soku z cytryny i soli morskiej
chrzan do smaku ( DLA MOCNIEJSZEGO
CHARAKTERU )
Zemleć orzechy na mączkę. Wlać olej do
blendera, dodawać kawałki awokado.
Powoli dodać mączkę orzechową, blendować
aż będzie gładka masa. Dodać
miód i pozostałe rzeczy do smaku.
Doskonałe do selera, krakersów, etc. 
 
 
Pyszny dressing do sałatek lub dip
 
masło sezamowe lub migdałowe
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na
zimno ( extra vergine) 
ocet jabłkowy
pieprz kajeński
zmiażdżony ząbek czosnku
 
Weź równe części surowego masła
sezamowego lub migdałowego, oliwy
z oliwek i wody, kilka kropli octu
jabłkowego, pieprz i czosnek.
Zmieszaj w robocie kuchennym lub
blenderze. Doskonały do wszelkich warzyw.
 
Salsa wiśniowa
4-5 średnich dojrzałych, ładnych
pomidorów
ok. pół litra świeżych, słodkich wiśni
pół grona cilantro
1 mała czerwona cebula ( lub 4 zielone
cebulki)
1 duży ząbek czosnku
 
Pokroić pomidory w nieduże kawałki,
czosnek drobno posiekać w kostkę.
Podobnie cilantro i cebulę. Wiśnie
wypestkować, jeśli to nie sezon wiśniowy
można w zamian użyć np. brzoskwiń, mango,
nekatrynek...
 
Wymieszać składniki w dużym garnku.
Podawać natychmiast lub przykryć i wstawić do lodówki na później... ale zjeść w
ciągu 3 dni. Używać jak salsę-do chipsów, burrito, lub do ugotowanego na parze
brązowego ryżu.
 
 
Gado-Gado
 
 
Gado-Gado jest bardzo smacznym sosem i
cudownie smakuje, gdy jest lekko
podgrzany ( zrób test palcem-jeśli nie
możesz utrzymać dowolnie długo palca
w podgrzewanym sosie, sos jest zbyt
gorący i tracisz enzymy ) i stosowany do
niemal każdego warzywa lub ziaren
słonecznika czy gryczanych kiełków, porwanej
kapusty, plasterków marchwi, selera,
brokułów, asparagusa, szpinaku, startych buraków,
kalafiorów, grzybów, dyni, zieleniny,
słodkich ziemniaków,etc.
1 filiżanka masła migdałowego
2-4 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
2 ząbki czosnku, wyciśniętego przez
praskę
1 łyżka miodu
sok z 1 cytryny
1 łyżka utartego imbiru
1 łyżka tamari
1 łyżka oleju sezamowego
pół-1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
pół filiżanki wody
 
Umieścić składniki w blenderze, dodać
tyle wody by robot pracował.Wszystko
zmiksować na puree. Powinna powstać
konsystencja gładkiej, gęstej zupy.
Skosztować i dodać przyprawy. Wydajność 2
i pół filiżanki.
 
Informacja o orzeszkach ziemnych
 
Powyższy przepis jest oparty na
tradycyjnym indonezyjskim daniu 
przygotowanym z orzeszków ziemnych. My
używamy tutaj migdałów.
Nie polecamy orzeszków ziemnych. Na
uprawach tych orzechów pojawia się
grzyb zwany aflatoxin. Choć uprawy są
kontrolowane i badane, pewien
odsetek i tak jest niebezpieczny z powodu
udowodnionego wcześniej 
działania rakotwórczego, dlatego
najlepiej unikać tych orzechów.
Innym powodem jest to, że nie polecamy
masła z orzechów ziemnych, bo
nie jest możliwe zrobić je z surowych
orzechów. Masło takie produkowane jest 
z prażonych. Pierwszy kontakt smakowy z
masłem migdałowym może
rozczarować, bo jego smak jest
subtelniejszy. Ale... niedługo go polubisz.
 
 
 
 
 
 
Sałatka
z ?tuńczyka? z majonezem z awokado
 
 
4 filiżanki
migdałów
5 łodyg selera,
posiekanych
6 zielonych
cebul, pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki
pietruszki
5 łyżek soku z
cytryny
2 szczypty
pieprzu kajeńskiego
1 średni ząbek
czosnku, zmiażdżony
do 2 łyżeczek
celtyckiej soli ( jeśli nie masz do takiej dostępu, użyj innej )
1 arkusz
wodorostu nori, krótko moczonego, potem pokrojonego
( lub 1/3
filiżanki twoich ulubionych glonów )
 
W robocie
kuchennym rozbić migdały na puree. W średnim garnku, połacz
wszystkie
składniki i połowę majonezu z awokado ( przepis poniżej ).
Dodaj tyle
majonezu, ile potrzeba. Połóż sałatkę na kawałku kapusty
włoskiej i
plasterkach pomidora.
Majonez z
awokado: zblenduj na krem
1 filiżankę orzeszków
pinii
1 duże awokado
1 łyżkę soku z
cytryny
2 łyżki octu
jabłkowego
1 łyżeczkę soli
6 średnich
daktyli bez pestek
pół ząbka
czosnku
 
 

 

Poprawiony: sobota, 24 grudnia 2011 14:01