header
Soki i drinki PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
poniedziałek, 19 grudnia 2011 09:31

 

Przepisy pochodzą z rawfoods

Tłumaczyła: AGATA ZDRODOWSKA- ZDROZDOWSKA

 

 

Winogronowo-selerowy ochładzacz

1 kiść winogron

2 łodygi selera

 

Instrukcje:

Wycisnąć sok w sokowirówce, jeśli to pożądane udekorować

listkami świeżej mięty.

 

Lecznicza łagodność

Ten napój jest doskonały dla każdego, szczególnie dla osób z

chorobą wrzodową. Napój ma właściwości ochraniające i leczące

wyściółkę żołądka.

 

1 ładne zdrowe kiwi, obrane

ćwierć melona kantalupa, ze skórką

1 dojrzały banan

 

Zmiksować owoc kiwi i melon.

Włożyć banan i wlać sok do blendera lub robota kuchennego i

miksować aż będzie gładki.

Wlać do wysokiej szklanki, pić natychmiast i rozkoszować się smakiem!

 

 

Mleko migdałowe

1 część migdałów

4 części wody, zmiksować razem

 

By uaktywnić migdały, namocz je na noc, wylej wodę i postępuj jw.

 

Dla pysznej gładkości dodaj: zamrożone owoce i czysty syrop klonowy.

 

Małpi koktajl

Ten przepis jest pomocny w leczeniu niestrawności.

pomarańcza,obrana(pozostawić białe części wewnętrzne)

obrana papaja

1 banan

spiralka z pomarańczy do przybrania

Wycisnąć sok z pomarańczy z papają.

Włożyć banan i wlać sok do blendera lub robota kuchennego i

miksować aż do gładkości.

Przybrać spiralą z pomarańczy. Wlać do wysokiej szklanki i

skosztuj!

 

Napój jabłkowy

 

pół obranej pomarańczy, zostawić biały rdzeń ze środka

2 zielone jabłka, wypestkowane

1 łyżka stołowa drożdży piwnych

plasterek pomarańczy do przybrania

 

Wycisnąć sok z pomarańczy i jabłek. Włożyć banan, wlać sok i

drożdże do robota kuchennego i miksować do uzyskania gładkości.

Przybrać plasterkiem pomarańczy.

 

Ogrodowy tonik Popeye'a

Popey to bohater kreskówki, znany z uwielbienia dla szpinaku.

( tłum.)

Jaki był sposób Olive okazania swojej miłości Popeye'owi, jeśli

nie ten leczniczy napój?

Garść szpinaku

3 łodygi selera

2 łodygi asparagusa

1 duży pomidor

 

1 pomidorek wiśniowy do dekoracji

 

Szpinak i seler wycisnąć w sokowirówce.

Asparagus wycisnąć razem z pomidorem.

Zmieszać soki w wysokiej szklance i udekorować pomidorkiem.

 

Ośmiowarzywny pogromca stresu

1 liść kapusty włoskiej

1 liść kapusty ogrodowej

mała garść pietruszki

1 łodyga selera

1 marchewka bez zieleniny

pół czerwonej papryki

1 pomidor

1 kwiat brokułów

łodyga selera do przybrania

 

Wycisnąć sok z liści i pietruszki, potem z selera i marchwi.

Dodać czerwoną paprykę, pomidor i brokuł. Przybrać łodygą selera.

 

Turbo doładowanie

1 cierpkie jabłko z upraw organicznych, poćwiartowane i posiekane

3-5 oskrobanych, nieobranych marchewek, rozdrobnionych

2 czyste łodygi organicznej kapusty włoskiej, bez głąbów

Soki wycisnąć zgodnie z instrukcją pracy twojej sokowirówki.

Pić sok natychmiast. To prawda, to kolor twojego trawnika, ale

przyjemnie smakuje, naładowuje odżywczymi substancjami i

gromadzi siłę.

 

 

Marchwiowy rumieniec

4 marchewki

burak z zieleniną

5-6 liści rzymskiej kapusty lub innej (sałaty)

3-4 liście szpinaku

Oskrobać organiczne marchewki lub obrać ( jeśli nie są z upraw

organicznych). Umyć i pokroić w cienkie kawałki burak, umyć i

osuszyć kapustę i liście szpinaku. Wycisnąć sok z połowy porcji

marchwi, buraka, potem możesz użyć pozostałej marchwi do

przepychania kapusty(sałaty) i szpinaku przez sokowirówkę.

 

Roziskrzona pamięć

Ten napój jest zaskakująco smaczny, ma lekko orzechowy smak,

ma doskonały wpływ na pamięć. Jest szczególnie zasobny w cholinę,

jedną z witamin a grupy B, która podwyższa acetylocholinę,

substancję, która jest przewodnikiem impulsów w mózgu.

 

4-5 średnich marchewek

3 łodygi selera, jeśli chcesz pozostaw liście

ćwierć główki małej kapusty, pokrojonej na kawałki, z jakimi

poradzi sobie twoja sokowirówka

ćwierć cytryny( obierz, jeśli nie jest organiczna), dowolnie

 

Odciąć zielone końcówki marchwi i dobrze oskrobać marchewki

(nie trzeba ich obierać)

Umyć seler i kapustę

Wycisnąć marchewki, seler i kapustę, dodać sok z cytryny, jeśli

to pożądane.

Wymieszać soki, wlać do szklanki i podawać schłodzone lub w

temperaturze pokojowej.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Wydajność:

ok. 1 szklanki

Wartość odżywcza:

kalorie: 219

białko: 9 gram

węglowodany: 50 gram

tłuszcz: 1.3 gram

sód: 269 mg

cholesterol: 0

% kalorii w tłuszczu: 5

 

 

Rejuvelac

z INSTYTUTU KUCHNI Anny Wigmore

2 filiżanki delikatnych ziaren pszenicy

Namoczyć pszenicę w oczyszczonej wodzie na 8 godzin lub na noc

Osączyć, opłukać, potem pozostawić do skiełkowania na 2 dni,

bez opłukiwania.

Kiedy pokażą się białe kiełki, dodać 6 filiżanek oczyszczonej

wody, przykryć słoik gazą, odstawić w ciepłe miejsce, gdzie

temperatura jest w okolicach 70 st. na 2 dni.

Potem odcedzić, pić lub użyć w przepisach.

Pozostałe ziarna mogą być użyte jeszcze raz, z 4 filiżankami

oczyszczonej wody, moczyć 1 dzień. Potem ziarna mogą być skompostowane lub rzucone ptakom.

 

 

Sprzeciw:nie pić wody po namoczonych kiełkach,ziarna muszą

wykiełkować.

 

 

20 prostych przepisów na soki

 

sok marchwiowo-jabłkowy

6 marchwi

2 jabłka

 

pobudzenie wątroby

2-3 marchewki

burak

 

specjał ananasowy

ananas( obrany ze skóry)

odrzucić czub ananasa

 

 

pomarańczowy lub gejpfrutowy

3 obrane pomarańcze

lub 1 obrany grejpfruit

 

wieczorny regulator

2 jabłka

1 gruszka

 

na trawienie

garść szpinaku

6 marchewek

 

wakacyjny koktajl

2 jabłka

1 duża kiść winogron

1 plasterek cytryny ze skórką

 

na oczyszczenie ciała

4 marchewki

ogórek

1 burak

 

na odmłodzenie

garść pietruszki

3 marchewki

2 łodygi selera

2 ząbki czosnku

 

sok z melona kantalupa

pokroić w paski melon i wycisnąć

( uprzednio obrać ze skóry)

 

Waldorf

1 łodyga selera

2 jabłka

 

koktajl wschód słońca

2 jabłka

4-6 truskawek

 

koktajl energetyczny

garść pietruszki

6 marchewek

 

sok arbuzowy

obrany arbuz pokroić z paski i

wycisnąć w sokowirówce

 

potasowy bulion

1 garść szpinaku

1 garść pietruszki

2 łodygi selera

4-6 marchewek

 

sok AAA

6 marchewek

1 jabłko

2 łodygi selera

garść trawy pszenicy

garść pietruszki

burak

 

koktajl pasja

4 truskawki

1 duży dojrzały ananas

1 kiść czarnych winogron

 

tonik poranny

1 jabłko

1 obrany grejpfrut

koktajl na trawienie

cytryna ze skórką

obrany grejpfrut

2 pomarańcze

 

specjał alkaliczny

główka kapusty ( czerwonej lub zielonej)

3 łodygi selera

 

 

Energetyzująca łagodność

 

pół filiżanki filtrowanej wody

ćwierć ananasa, obranego i pociętego w kawałki

10 truskawek

1 mango,obrane i pokrojone

1 banan

3 kostki lodu

 

Przerobić w blenderze do konsystencji kremu.

 

 

Mieszany mocny sok marchwiowy

 

To dobry napój na poranek, najlepiej pić go od razu po zrobieniu.

Jeśli to możliwe, najlepiej jest użyć warzyw z upraw organicznych.

1 burak z zieleniną

łodyga selera

duża garść szpinaku

duża garść pietruszki

1 zielona papryka( lub jakakolwiek papryka organiczna)

1-3 ząbki czosnku( do smaku, jeśli lubisz)

1 plasterek imbiru

potrzebna marchew do zrobienia ok. 1 litra soku

zwykle używa się 2.5 kg marchwi

 

Sok o wschodzie słońca

 

Wycisnąć razem:

 

 

4 jabłka słodkiej odmiany, soczyste

ok. 5 cm świeżego imbiru,obranego ze skórki

1 obrana cytryna

120 ml wody do rozcieńczenia

 

Marzenie

 

Wycisnąć razem:

2 nektarynki lub brzoskwinie

pół melona kantalupa

2 jabłka

ok. 2.5 cm kłącza imbiru

2 łyżki stołowe zmielonych nasion lnu

dodać ok. 250 gr kostek lodu i zmiksować

 

Sok imbirowo-winogronowy

 

Wycisnąć razem:

2 filiżanki czerwonych winogron

ok. 5 cm obranego świeżego imbiru

1 obrana cytryna

120 ml wody do rozcieńczenia

 

Sok na lunch

 

4 marchewki

2 ogórki

2 łodygi selera

1 burak

dla osłodzenia soku: 2-4 pomarańcze, obrane ze skórki lub...

dla smaku ostrzejszego: cebule, bazylia, imbir lub czosnek

 

Pogromca Toksyn Vinay'a

 

składniki:

3 małe jabłka( dowolnej odmiany)

3 małe marchewki

pół cytryny

 

2 czubate łyżeczki proteiny sojowej w proszku

2 łyżeczki chlorofilu w płynie

 

zrobić sok z jabłek i marchwi

dodać sok z cytryny( ręcznie wyciskany)

wlać składniki do shakera i energicznie mieszać przez 30 sekund

cieszyć smak tym pysznym, kremowym pogromcą toksyn (nazywanym tak z powodu jego zielonej barwy)

 

 

Migdałowa moc

 

garść namoczonych migdałów

jeden mrożony banan

oczyszczona woda

2 łyżki stołowe oleju lnianego

Napój ten został ulepszony przez dodanie oleju lnianego, który

zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3. Jest doskonały na rozpoczęcie

dnia.

 

Łagodny napój z owocu durian

 

czasami, choć rzadko, owoc można znaleźć w supermarkecie wśród

innych egzotycznych owoców...

1 kawałek mango

1 kawałek banana

ćwierć lub pół kawałka durianu

wanilia do smaku

cytryna do smaku

 

Durian jest soczysty, ma bogaty orzechowy smak i aromat.

 

Sok pomarańczowo-malinowy

 

Wycisnąć sok z 2 słodkich pomarańczy

ok. 280 gr mrożonego mango

ok. 90 gr lub więcej mrożonych malin

1 młody kokos-mleczko i miąższ

1 strąk wanilii

łyżeczka proszku bakterii jelitowych

 

Połączyć składniki w robocie kuchennym.

 

Wybuch radości

 

Wycisnąć w sokowirówce:

3 lub 4 marchewki

1 cierpkie jabłko

2 łodygi selera

3 lub 4 liście kapusty, dobrze jeśli będzie czerwona

pół cm imbiru

kawałek bulwy fenkuła( kopru włoskiego )

 

 

Odmładzacz

 

1 duże jabłko

pół ogórka

2 łodygi selera

pół fenkułu

garść szpinaku

garść pietruszki

sok z połowy grejpfruta ( niekoniecznie)

 

Sok doskonały na oczyszczenia ociężałej głowy i oczyszczenie

umysłowych pajęczyn!

 

Sok marchwiowo-truskawkowy

 

4-6 marchewek

6 truskawek

 

Owoce umyć, odrzucić zielone części. Wycisnąć sok.

 

Łagodna miętowa świeżość

 

To słodki i pyszny sok. Mięta i bazylia dodają miłego posmaku.

 

2 średnie banany

1 średni ogórek

2 łyżeczki bazylii świeżej

1 łyżeczka świeżej mięty

2 małe brzoskwinie lub 1 jabłko

 

Włożyć składniki do robota kuchennego i stworzyć kremową i

przepyszną gładkość.

 

Sok al'a piwo imbirowe

 

Dobry na przebudzenie.

 

dużo selera ( w większości bulwy o średniej wielkości)

kawałek imbiru wielkości połowy kciuka

jeden malutki czerwony buraczek

zieleniny z 2 buraków

dwa długie cienkie liście kapusty

średnia czerwona gruszka

 

Ten napój jest delikatny i smakuje niemal jak piwo imbirowe!

 

Napój imbirowo-melonowy

 

To proste. Obierz melon kantalupa i usuń pestki.

Pokrój go w małe kawałki, odkrój mały kawałek świeżego imbiru

ok. 1 na 1 cm, połącz składniki w robocie kuchennym do płynności.

 

Piwo wegetariańskie

 

migdały

daktyle

gałka muszkatołowa

woda

Zmiksować w proporcjach jakie lubisz.

Od tłumacza: nie przesadź z ilością gałki muszkatołowej! W dużych

ilościach jest zabójcza. Szczypta na 1 porcję napoju w zupełności

wystarczy.

 

Manhattański specjał

 

4 łodygi selera

1 średni burak

5 cm kłącza imbiru

1 czerwone jabłko

6 marchewek

 

Wyjdzie z tego jakieś 450ml wspaniałego napoju, który uzupełnia 90%

witamin.

 

Truskawkowa gładkość

 

30-60 truskawek

9-13 średnich lub dużych bananów

7-8 filiżanek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 filiżanka mączki z siemienia lnianego

 

Miksować w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji. Mniam!

 

Złota gładkość

 

2 owoce kiwi

1 banan

pół filiżanki soku pomarańczowego

 

pół filiżanki mrożonego mango ( lub innego, rozdrobnionego

mrożonego owocu)

 

Kiwi obrać, pokroić w plasterki i zrobić z niego sok. Dodać banan,

sok pomarańczowy i mrożony owoc. Miksować do uzyskania

gładkiej konsystencji.

 

Podawać z kostkami lodu w wysokich szklankach.

Wydajność: 2 porcje.

 

Lemoniada marchwiowa

 

4-5 średnich marchewek

pół średniej cytryny

1 winne jabłko

mały kawałek czerwonej kapusty

kawałek imbiru

 

Wszystko przepuścić przez sokowirówkę. Pyszny sok bez zalania

słodkością i cóż za piękny kolor!Wydajność: jedna duża lub dwie

małe porcje.

 

Shake karobowy

 

Od tłumacza: karob( carob) to mączka z chlebka świętojańskiego,

substytut czekolady i kakao, używany nie tylko do deserów wegetariańskich. Do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością.

 

Zmieszać w blenderze:

filtrowana woda

do 0,5 filiżanki orzechów jakiegokolwiek rodzaju

3 kopiaste łyżki stołowe proszku karobowego ( najlepiej surowego,

organicznego)

4-5 bananów, mrożonych ( pokroić w kawałki lub koskę i dodać

dla gęstości)

wanilia do smaku

miód do smaku

 

 

 

Kokosowo-bananowa gładkość

 

Potrzebujesz:

2 duże lub 3 małe banany( nie tylko żółte, dobre są te dojrzałe,

z plamkami)

1 młody zielony orzech kokosowy

blender i szklanka

 

Jak to zrobić:

rozbij orzech kokosowy metodą najlepszą dla ciebie

wlej płyn do blendera

dodaj banany

zrób z tego płyn

rozkoszuj się!

 

 

Mleczko z pszenicy

 

Skiełkuj delikatną białą pszenicę.

Zmiksuj a wodą na płyn.

Odcedź płyn i wyrzuć pulpę.

Ponownie zmiksuj płyn z bananami i miodem.

Podawaj.

 

 

Koktajl "szlamowy"

 

1filżanka migdałów ( namoczonych na noc )

3 małe banany albo 2 duże

8 daktyli bez pestek

3 filiżanki oczyszczonej wody

Włożyć składniki do blendera i miksować na najwyższych obrotach

przez 20 sekund. To najlepszy surowy koktajl ? mleczny ?! Bomba!

 

Słoneczny koktajl z mango, winogron i kapusty

 

Napój ten oczyszcza przewód pokarmowy, poza tym jest smaczny,

orzechowy i ma działanie alkalizujące.

 

Wycisnąć świeżą organiczną kapustę zieloną i/lub/ czerwoną.

Wycisnąć winogrona czerwone. Po zmieszaniu otrzymasz piękny,

różowy napój. Kapusta dostarcza orzechowego, lekko gorzkiego

smaku, zaś winogrona podnoszą słodycz napoju.

Zmiksować ( nie wyciskać w sokowirówce) mango i dodać je

mikstury. Efekt przypomina nieco masło orzechowe, jest kremowe,

dostarcza niezbędnych elektrolitów.

 

Kusiciel

 

Naturalny środek odmładzający! Używaj tu blendera, nie sokowirówki.

W ten sposób zatrzymasz wszystkie dobra natury w komplecie.

Ten łatwy i szybki w przyrządzeniu sok oczyszcza wątrobę, wypłukuje

toksyny, odmładza! Włożyć wszystkie składniki do blendera i

rozdrabniać na płyn na najwyższych obrotach przez 3 minuty.

1 średni surowy burak

kilka gałązek świeżej pietruszki

jedno małe lub średnie jabłko

kilka pędów trawki pszenicy( niekoniecznie)

2 łyżeczki surowego miodu( niekoniecznie)

lód lub woda w ilości zależnej od pożądanej konsystencji

 

Jest bardzo smaczny i zdrowy dla całego ciała i umysłu.

 

Rada: UNIKAJ produktów alkoholowych, pozostań zdrowy!

 

 

Bardzo smaczny napój z kiwi

 

3 owoce kiwi

4 nektarynki

2 marchewki

2 banany

 

 

Wycisnąć kiwi, nektarynki i marchewki. Otrzymasz spore naczynie

gęstego soku o pomarańczowej barwie. Teraz, w blenderze dodaj

2 banany do tej mikstury. Otrzymasz w ten sposób ok. 720 ml

gładkiego napoju.

 

Surowy koktajl czekoladowy o wysokiej zawartości wapnia

 

Wyśmienity napój na doładowanie energii o każdej porze dnia.

 

Zmiksować składniki w blenderze aż do uzyskania gładkiej masy:

 

2 banany

1 filiżanka namoczonych, skiełkowanych, brązowych nasion sezamu

2 filiżanki wody

2 łyżki stołowe karobu

kropla ekstraktu migdałowego

 

Waniliowo-kokosowy krem

 

To jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych przepisów!

 

2 młode kokosy

1 strąk wanilii ( tylko nie ekstrakt waniliowy!)

Otworzyć kokosy, wylać płyn do blendera. Wybrać biały miąższ

z wnętrza kokosa i też włożyć do blendera.

Dodać wanilię, zmiksować wszystko na płyn.

 

Piwo imbirowe

 

świeży imbir

6 dużych jabłek zielonych

gazowana woda mineralna lub woda oczyszczona

Wycisnąć sok z jabłek i imbiru

dopełnić do objętości 2 litrów wodą mineralną lub oczyszczoną.

Gazowana woda mineralna daje efekt buzującego piwa.

 

Mleko bananowo-migdałowe

 

ok. 450 gr niesolonych migdałów namoczyć na 8-12 godzin i

przepłukać.

6 bananów, dojrzałych i plamistych( wtedy są bardziej kremowe,

słodsze i łatwiejsze do strawienia). Będzie to też ważne dla uzyskania

smaku i struktury lodów.

Banany obrać ze skórki i w plastikowym pudełku zamrozić na 1 dzień.

mleczko migdałowe

Włożyć migdały do blendera, dodać dwa razy tyle oczyszczonej wody,

miksować kilka minut. Przecedzić płyn przez sito lub naciągniętą

gazę lub płótno. Dodać smak waniliowy i migdałowy ( lub użyć

laski wanilii). Inna opcja to kardamon lub gałka muszkatołowa.

 

 

banany

 

Banany wyjąć z zamrażarki na kilka minut przed włożeniem do blendera. Pokroić je na odcinki dł. ok. 2.5 cm, o ile nie zrobione to

było wcześniej.

 

Wlać mleczko migdałowe do blendera, dodawać mrożone banany

stopniowo. Np. szklankę mleczka miksować z 3-4 bananami aż do

uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Można dodać gałkę

muszkatołową lub dojrzały melon i też zmiksować.

 

 

Poprawiony: sobota, 24 grudnia 2011 13:59