header
ciastka PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
poniedziałek, 19 grudnia 2011 09:40

CIASTKA I INNE SŁODYCZE

 

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

KRUCHE CIASTKA JABŁKOWO-RODZYNKOWE

 

Składniki:

2 szklanki (łupanego) słonecznika (moczony przez ok. 4 godz. a potem opłukany)

2 jabłka Fuji (słodkie), utarte

2 duże banany (organiczne najlepsze)

1/2 szklanki suszonych daktyli (moczenie ok. 4 godz.)

1 szklanka rodzynków

1 łyżka cynamonu

1 łyżka stołowa oleju lnianego

1 szklanka namoczonych (2 godz.), posiekanych orzechów włoskich

Sposób przyrządzania:

Homogenizować słonecznik z bananami w blenderze. Wymieszać ww. homogenat z pozostałymi składnikami w misce (miedniczce itp.). Nałożyć łyżką ciasto na tacę, uformować okrągłe ciastka, przykryć folią (papier woskowy piekarniczy). Położyć obok siebie ww. ciastka i odwadniać w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 105oF = ok. 40oC przez 4godz.; odwrócić ww. ciastka kontunując ww. odparowywanie przez 3-5godz. aż do uzyskania upragnionej wilgotności/kruchości

CIASTKA KRUCHE BANANOWO-JĘCZMIENNE

wg. Rose Adams/Jackson Wu

 

Składniki:

1,5 szklanki namoczonego(12-15godz.) (i opłukanego) jęczmienia

3 banany

1 łyżka stołowa wanilii

1 szklanka suszonych daktyli (moczenie ok. 4godz.)

1/3 szklanki wody (woda z moczonych daktyli)

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przyrządzania:

Dodając całą obraną pomarańczę oraz łyżeczkę (posiekanych/przetartych) łupin pomarańczowych dla zrobienia kruchych ciastek jęczmienno-pomarańczowych.

W homogenizatorze (blenderze):

Z homogenizować ww. składniki za wyjątkiem orzechów włoskich, dodać ww. orzechy. Położyć ?mielonkę? na tacy przykryć folią (papier woskowy piekarniczy). Odwadniać w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 100oF = ok. 38oC przez ok. 8-10 godz. Po pierwszych 4 godz. odwrócić (b. ważne).

WYSOKO ENERGETYCZNY ?BATON? BRENDANA

Specjalnie dla Brednana po treningu

 

Składniki:

1 szklanka jęczmienia (moczenie 3 dni, codziennie opłukać)

2 szklanki moczonej, miękkiej (odmiany) pszenicy, podkiełkować 1 dzień

3/4 szklanki suszonych daktyli (moczenie ok. 4 godz.)

3 stołowe łyżki surowego (termicznie niezniszczonego miodu (t.j. ekstrakcja miodu z ula do 40oC)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka wanilii

1 szklanka namoczonych (4godz.) orzechów włoskich (posiekać)

1/2 szklanki namoczonych (12godz.) migdałów włoskich (posiekać)

Sposób przyrządzania:

Homogenizować jęczmień, pszenicę, daktyle w homogenizatorze. Dodać miodu, cynamonu, wanilii, orzechów włoskich, migdałów ? dobrze wszystko wymieszać. Uformować ?batony?, położyć na tacy, przykryć folią (papier woskowy piekarniczy), odwadniać w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 105oF = ok. 40oC przez 6-8 godz. w połowie ww. czasu odwrócić - b. ważne.

KARMELKI CYNAMONOWO-ORZECHOWE LUB ?ŻÓŁWIKI?

wg. Colleen Holland

Składniki:

2 szklanki orzechów włoskich

1 szklanka miodu

1/2 szklanki cynamonu

1 łyżeczka wanilii

Sposób przyrządzania:

Można użyć zamiennie innych przypraw i orzechów. Można dodać również wiórków kokosowych oraz suszonych owoców. W misie zmieszać miód, cynamon oraz wanilię do konsystencji budyniu. Mieszać orzechy aż do całkowicitego pokrycia (ww. budyniem). Uformować kwadraciki i przesuszyć, co najmniej 24 godz.

KRUCHE CIASTKA KLAUDII

Składniki:

2 szklanki migdałów, prażone

2 szklanki łupanego słonecznika, namoczonego, opłukanego

1/2 szklanki sezamu, moczony

1 szklanka szuszonych daktyli (moczenie ok. 4 godz.)

1/2 szklanki suszonych moreli (moczenie ok. 4 godz.)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kardamonu

1 łyżeczka wanilii

2 szklanki orzechów brazylijskich, posiekane, namoczone

Sposób przyrządzania:

Homogenizować migdały, słonecznik, morelę oraz daktyle do postaci pasty. Dodać przypraw oraz wanilii dobrze wymieszać. Drobno posiekać lub zmielić orzechy brazylijskie. Z ciasta ( z ww. pasty) uformować kulki, otoczyć mielonymi orzechami brazylijskimi. Położyć na tacach formując okrągłe ciasteczka przykryć folią (woskowanym papierem piekarniczym). Rozłożyć obok siebie. Odwadniać w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 105oF = ok. 40oC; po 4 godz. odwrócić, kontunuować odparowywanie przez następne 3-5 godz. do upragnionej konsystencji.

CHRUPIĄCY MAKARON KOKOSOWY

Składniki:

2 szklanki migdałów

1 szklanka wiórków kokosowych

1 łyżka stołowa zapachu (esencji) migdałowej

6-10 suszonych daktyli bez pestek

Sposób przyrządzania:

1) Namoczyć migdały (8 godz), daktyle (2 godz.)

2) W homogenizatorze: homogenizować z ˝ szklanką wody z moczonych daktyli z esencją migdałową, daktylami, wiórkami kokosowymi (konsystencja ciężkiego ciasta)

3) Obłożyć ww. (kawałki) ciasta w piekarniczy papier woskowany. Odwadniać w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 105oF = ok. 40oC przez 12-24 godz. odwracając ww. ciasto po stwardnieniu.

4) Poddawać na gorąco w momencie uzyskania upragnionej ?konsystencji?

Czas:

10 min. na przygotowanie

12-24 godz. na odparowanie

Ilość: 30-45 kruchych ciastek

OWOCOWA SKÓRKA

Składniki:

2 duże gruszki

3 małe jabłka (słodkie)

1 łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzania:

Oczyścić, usunąć rdzenie oraz pokrajać w kostki gruszki i jabłka; dodać małą ilość czystej wody (deszczówki, destylowanej) oraz cynamonu. Homogenizować ok. 30 s. Przelać homogenat na tace, przykryć folią (papier woskowany piekarniczy) i wstawić do odwadniania w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 105oF = ok. 40oC . Odparowywanie 6-8 godz., odwrócić ?skórą? do góry kontynując odparowywanie aż do otrzymania upragnionej wilgotności. Można skórę owocową otrzymać używajćc jakąkolwiek kombinację owocowo-ilościową. Nie można się pomylić. Jest to doskonały przysmak (przekąska) dla dzieci i dorosłych. Jest to lepsze od (niejednego) kandyzowanego batona!

WYSPA FANTAZJA

wg. Rose Adams/Jackson Wu

 

Składniki:

1,5 szklanki jęczmienia (namoczonego 2-3 dni)

1 szklanka (wiórków) kokosowych

1/2 szklanki chleba świętojańskiego (karobu)

1 łyżka stołowa wanilii

1 szklanka orzechów włoskich

1 szklanka rodzynków

1/3 szklanki wody

1 pomarańcza (cała oskórowana)

Sposób przyrządzania:

Wsypać do blendera ww. składniki za wyjątkiem orzechów włoskich. Dodać je do gotowego homogenatu wymieszać. Ułożyć ?maź? na tacę, przykryć folią (papier woskowy piekarniczy). Odwadniać w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 100oF = ok. 38oC przez 8-10 godz.. Bardzo ważne: odwrócić po pierwszych 4 godz.

 

PTYSIE LOS ALTOS

wg. Pam Masters

Składniki:

4 szklanki podkiełkowanej gryki (tatarki)

2 szklanki rodzynków

1/2 szklanki namoczonych rodzynków

1 szklanka namoczonych posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka wanili

Sposób przyrządzania:

Namoczona gryka (tatarka) (surowa, całe, nieskaryfikowane nasiona barwy srebrzystawo-zielonej) 8-12 godz. Płukanie 3-5 razy, woda robi się gęsta. Kiełki 1-2 dniowe, dobrze przepłukiwane 2 razy na dzień. Homogenizowanie kiełków z rodzynkami do wytworzenia mazi. Wymieszać z namoczone rodzynki i orzechami włoskimi. Uformować okrągłe ciastka, odwadniać w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 105oF = ok. 40oC przez 4-6 godz. potem odwrócić wystawić z folii (papier woskowany piekarniczy). Kontynuować odparowywanie do uzyskania upragnionej wilgotności.

SUSZONE BATONY FIGOWE

Zaadoptowany z przepisu: Almond, Macadamia, Fig, Squares z magazynu ?Vibrant Living? autorstwa James Levin and Natalie Cederquist

Składniki:

1 szklanka pokruszonych migdałów
1/2 szklanki orzechów macadamia (australijskich) lub orzechów nerkowca
1/3 szklanki nasion słonecznika (lub szklanka jeżeli nie masz orzechów makadamia)
1/2 szklanki mąki owsianej (przemielić całe całe nasiona owsa w młynku do kawy)
2 szklanki kiełkńw pszenicy (dwudniowe kiełkowanie)
1 szklanka daktyli z usuniętymi pestkami
1/2 strąka wanilii, posiekać
Jako wypełniacz: 15-30 małych, całych suszonych fig

Sposób przyrządzania:

Namoczyć ww. orzechy oraz nasiona co najmniej na 3 godz. a daktyle co najmniej 30 minut. Najpierw zmielić w procesorze kiełki pszenicy, następnie pozostałe orzecgy nasiona za wyjątkiem fig (jeżeli zachodzi potrzeba dodaj wody po moczeniu daktyli). Połowę ww. przemiału rozłóż na folii (papier woskowany piekarniczy) wstawić do dehydratora ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ). Puree figowe otrzymane z procesora rozsmarować na ww. przemiał. Pokryć pozostałą połową przemiału. Pociąć całość na kwadraciki. Odwadniać w inkubatorze przez 10 godz. lub dłużej gdy lubisz rzeczy bardziej chrupiące.

Excalibur to jedyny incubator odwadniający, w którym nie przylepia się folia w ten sposób skórka oraz chrupiące batoniki nie przywierają. Nie ma potrzeby smarować olejem ww. folli.

KANDYZAT Z SUROWIZNY

Za pozwoleniem: Jen

Składniki:

1 szklanka pasty daktylowej

1 szklanki proszku z karobu

1 szklanka masła migdałowego (lub z orzechów nerkowca)

Sposób przyrządzania:

Homogenizować, następnie ww. masy uformować kulki, włożyć patyczek, i delektować się!

HAŁWA

Składniki:

1 szklanka nasion sezamu (masła sezamowego t.j. tahini)

2 łyżki stołowe miodu

1 łyżka stołowa wanilii (opcja)

1 łyżka stołowa Surowego proszku z karobu (opcja)

Sposób przyrządzania:

Przemielić nasiona sezamu na masło. Wymieszać (ww. masło)w misce dodając miodu. Dobrze wymieszać aż do uzyskania jednorodnej lepkiej masy. Dla hałwy czekoladowej wymieszać z proszkowanym karobem, nie mieszać się zbyt dobrze, pozostawić marmukowatości. Dla podniesienia zapachu dodać 1 łyżeczkę wanilii z miodem. Ubić ww. masę w papierowych, woskowanych torebkach. Włożyć do lodówki chłodząc przez 1 godz. lub więcej. Po wyjęciu masę pokroić na sześciany. Powinno być ok. 1 tuzina ww. sześcianów.

KOKOSOWY MAKARON

Zaadoptowany z przepisu: Macaroon Chews in "Hooked On Raw"

Składniki:

2 szklanki miazgi ze świeżych kokosów ? otrzymuje się ww. miazgę w food processor np. twin helath czy Samson Juicer (ustawienie na mielenie)

10 dużych daktyli bez pestek

2 szklanki filtrowanej wody

trochę proszku waniliowego lub esencji waniliowej

Sposób przyrządzania:

Przepuścić ww. składniki przez food processor (soko-młynek wolnoobrotowy np. twin health, samson), otrzymaną miazgę rozłożyć na folii (papier woskowy piekarski) uformomować ciasteczka o grubości ok. 5-6 mm. odwadniać w temp. ok. 38oC (100F) przez 24-36 godz. Kokosy wysychają szybko. Ww. makaron nie zawiera glutenu.

KRUCHE CIASTKA JABŁKOWO-RODZYNKOWE

 

Składniki:

2 szklanki słonecznika moczonego 6-8 godz., przepłukanego

2 słodkie jabłka

2 duże banany

1/2 szklanki miodowych daktyli (moczenie ok. 4 godz.)

1 łyżeczka wanilii

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka rodzynek

1 szklanka orzechów włoskich moczonych 6-8 godzin, i posiekanych,

Sposób przyrządzania:

Homogenizować słonecznik , jabłka, banany oraz daktyle.

W misce wymieszać ww. ciasto z wanilią, cynamonem, rodzynkami oraz z orzechami włoskimi.
Nałożyć łyżką na tacę pokrytą piekarniczym papierem woskowym formując okrągłe ciastka. Odwadniać w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 105oF = ok. 40oC przez 4-6 godz., odwrócić, zdjąć pokrycie z folii (papier woskowy piekarniczy). Kontynuować odparowywanie przez następne 4-6 godz. aż do upragnionego konsystencji.

CIASTKA KRUCHE MROŻONE

Składniki:

1/2 szklanki sezamu

1/2 szklanki ulubionych orzechów

1 duży banan

1 słodkie jabłko

1/4 szklanki rodzynków

Sposób przyrządzania:

Namoczyć sezamowe ziarno oraz rodzynki, ok. 3-4 godz. Ulubione orzech moczyć ok. 12 godz. Homogenizować ww. składniki, rozprowadzić w rondelku lub na talerzu i zamrozić. Po wyjęciu pociąć na kształt ciastek (kółka lub kwadraty). Jeść zamrożone. Można zrobić kanapki z mrożonką. Używając zamrożonego banana wewnątrz kanapki.

KANDYZAT KAROBOWO-TANGERINOWY

Składniki:

tahini ? masło sezamowe
kokosy
miód
karob
wanilia
2 tangeriny (rodzaj owocu cytrusowego)
nasiona sezamu


Sposób przyrządzania:

Drobno posiekane tangeriny zmieszać z pozostałymi składnikami. Dodać nasion sezamu aż całość zagęści się. Włożyć do lodówki.

Wymieszać tahini z całymi nasonami sezamu oraz w miodem aż do zagęszczenia i wstawić do lodówki. Osobno oba ciasta uformować w podłużne wałki, następnie oba ciasta razem formując wałki. Pociąć na odpowiednie kawałki. Ww. podwójne skręcone wałki dają efekt dwukolorowy.

HERBATNIKI A?LA DE FRANCINE DUBUC

 

Składniki:

słonecznik
sezam
daktyle
proszek z chlebowca, surowy, organiczny

wiórki kokosowe

Sposób przyrządzania:

Namoczyć słonecznik (organiczny). Homogenizować, lub przemielić na mąkę. Wymieszać wszystkie składniki. Odwadniać w dehydratorze ( suszarka do owoców i warzyw lub specjalistyczny sprzęt ) 105oF = ok. 40oC

ZEKE?S HAŁWA NOWOCZESNA

wg. Ezekiel Krahlin

Preludium:
Ww. hałwa jest energetycznyą przekąską w podróży. A również wtedy gdy się nie spieszysz: smakowita dla podniebienia ze szklanką herbaty. (Zaproś przyjaciół) osobiście jadam ww. hałwę na śniadanie ze świeżymi owocami, mniam!

Ww. recepta jest prosta aby dopasować jej ilość. Jedynie podzielić na pół dla pomniejszenia lub podwoić itd. do wymaganej ilości. Młynek elektryczny do kawy mieli wystarczająco dobrze twarde nasiona. Przed użyciem dobrze wyczyścić z pozostałości po kawie. Za jedyne $3 można znaleźć taki młynek w sklepie ze starociami. Nasiona sezamu są jedne z najbardziej pożywnych pokarmów.
Podobnie siemię lniane, które dodaje do mojej orginalnego sezamowego kandyzu zwanego hałwą.
Wszystkie składniki powinny być surowe (niegotowane), a nasiona z osłonkami (bez skaryfikacji). Nasiona sezamu z nienaruszonymi łupinkami zwane są zazwyczaj ?brązowymi?.

Sprzęt:
młynek elektryczny do kawy

łyżka stołowa

średniej wielkości miska

drewniana łyżka do mieszania

woskowany papier piekarniczy

taca/ brytwanna

czyste ręce (b. ważne)

Składniki:
2 szklanki brązowego sezamu

1/2 szklanki siemia lnianego

4 łyżki stołowe miodu

4 łyżki stołowe oleju sezamowego

1/2 szklanki orzechów włoskich (kawałki)

Sposób przyrządzania:

Zmielić całe nasiona sezamu w czystym młynku do kawy, 1/4 szklanki raz za razem. ( Sezam w końcu osiądzie na dnie co oznacza zmielenie do końca. Siemie lniane nie osiądzie, mielić tak długo jak sezam ok. 45s.)

Wysypać zmielone do miski. Dodać oleju sezamowego, dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Ukształtować wałki lub kulki hałwy (posypać kawałkami orzechów włoskich) zawinąć w woskowany papier piekarniczy lub ubić w rondelku. Bardzo ważne: powierzchnia musi być pokryta w całości. Pojemnik powinien być ok. 15cm szeroki, scianki ok. 5cm wysokości. Kawałki orzechów rozłożyć na powierzchni, lekko wgniatając ww. masę. Pokroić na 9 kawałków. Przechowywać w lodówce. Nakryć pojemnik.

Inne wariancje ww. przepisu:

Nie zanudziłem, lecz chyba zanudzę.

A oto przykłady z dodatkami smakowymi, można użyć:

drobno posiekana skórka z cytryny

płatki róży

cynamon
proszek z chlebowca (karobu)

małe kawałki szuszonych owoców (np. ananas, papaja)

Albo:
- zamiast orzechów włoskich spróbuj orzechy brazylijskie, pistacjowe, laskowe, lub inne. - jeżeli miód jest zbyt gęsty, za słodki dodaj wiórek daktylowych, a jeżeli nie jesteś w 100% witar można zamienić surowy olej sezamowy zwykłym olejem sezamowym lub dodać proszek kakaowy aby zrobić hałwę kakaową.



KULKI-LIZAKI KAROBOWO-BANANOWE

wg. Paul Ladendorf

Składniki:

Duże dojrzałe banany (z brunatnymi plamkami)

(1) proszek z chlebowca (karobu)

(2) migdały moczone przez 12-24 godz. (opcja)

woda
patyczki (do kupienia w sklepie art. drewnianymi itp.)

Sposób przyrządzania:

Przemielić orzechy w młynku. Wymieszać składniki (1-2) z wodą do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Pociąć banany na połówki, zanurzyć ww. masie. Umieścić patyczki, owinąć folię (papier woskowy piekarniczy), zamrozić i rozkoszować się!

Uwaga: pozostałości można zamrozić z przeznaczeniem na nastąpne lizaki.

KRUCHE CIASTKA MROŻONE

wg. Jordana

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych

2 szklanki masła migdałowego

3/4 szklanki miodu

Sposób przyrządzania:

Wymieszać miód z masłem migdałowymm a następnie dodają płatków owsianych. Uformować kulki odstawić. Zmielić więcej płatków owsianych na proszek w młynku. (Można dodać proszku z chlebowca (karobu) oraz cynamonu do ww. płatków ja osobiście nie dodaje).
Otoczyć kulki w ww. proszku. Ochłodzić (4oC) na pewien czas potem konsumować.

MAŹ (CIASTO)

Składniki:

2 szklanki orzechów nerkowca

1 szklanka daktyli bez pestek

1 szklanka rodzynków, bez siarki (SO2)

2 czubate łyżki stołowe proszku z chlebowca (karobu)

1/2 szklanki soku z ananasów

1/2 szklanki wody destylowanej (deszczówki)

1 szklanka przemiału z siemia lnianego

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przyrządzania:

Namoczone orzechy orzechów nerkowca homogenizować z daktylami, rodzynkami, z proszku z chlebowca (karobu), sokiem ananasowym oraz wodą. Silnie wymieszać do ciężkiej mazi. Wymieszać z mielonym siemiem lnianym i wodą. Obłożyć w papier śniadaniowy i zamrozić na 2 godz. Pociąć na kwadraty, przechowywać w zamrażalniku.

MMM!!

WITARIAŃSKIE ?BRUNATNIACZKI? (BROWNIES)

wg. Shea

Składniki:

1 szklanka pasty daktylowej

1,1/4 szklanki masła z surowych migdałów

1 1/4 szklanki proszku z surowego chlebowca (karob)

1/3 szklanki miodu

Sposób przyrządzania:

Wymieszać, ubić 9x9 kwadratów (kwadratowy metalowy rondel lub ze szkła żaroodpornego) . Zamrozić na co najmniej 1 godz.. Pociąć na kwadraty.

* 1/2 kg daktyli = 1 szklanki daktylowej pasty. Używać homogenizatora lub kupić ww. pastę.

SMAKUJĄ JAK CHRUPIĄCE PĄCZKI

wg. Lucy Yeh

Składniki:

1 szklanka surowych migdałów

1 szklanka bardzo miękkich daktyli (bez pestek)

1/2 szklanki homogenatu bananowego

1/2 szklanki wiórek kokosowych dodatkowo dla obsypywania

trochę oleju oliwkowego

wanilia

1-2 łyżek stołowa gałka muszkatołowa

sól morska

Sposób przyrządzania:

Zmielić migdały na bardzo drobno (miał). Dodać daktyli w małymi porcjami. Dodać kilka kropel oleju z oliwek, soli, wanilii. Na początku mieszanina będzie wyglądać ?niezgrabnie? lecz potem wszystko na raz stanie się wielką kulą. Wyjąć ww. kulę wymieszać z homogenatem bananowym, dodaę gałki muszkatołowej oraz wiórek kokosowych (wyrabiać rękoma). Skosztować dodać do smaku (w razie potrzeby) więcej gałki muszkatołowej, lub wiórek kokosowych. Uformować kuleczki, otoczyć wiórkami kokosowymi. Położyć na talerzu w pojedynczą warstwć, zamrozić w zamrażalniku aż staną się twarde. Po stwardnieniu włożyć do (zamykanego) pojemnika w celu dłuższego przechowywania w zamrażalniku.

 

 

Poprawiony: sobota, 24 grudnia 2011 13:58