Przekąski
- Details
- Created on Monday, 19 December 2011 10:27
- Last Updated on Friday, 21 July 2023 05:46
- Written by surawka
- Hits: 12865
PRZEKĄSKI
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski
NADZIEWANE GRZYBY
Składniki:
1/3 szklanki orzeszków sosnowych
3 ząbki czosnku, zmielić
1/3 szklanki świeżej kolendry, zawinąć, pociąć
1/3 szklanki świeżej bazylii, zawinąć i pociąć
1 łyżka stołowa soku cytrynowego
1 szklanka pociętych pomidorów
2 łyżki stołowe ekstraktu sojowego (Braggs itp.)
Sposób przyrządzania:
Ww. składniki za wyjątkiem grzybów i pomidorów rozdrabniać pulsowo w homogenizatorze, usunąć większe kawałki i powtórzyć rozdrabnianie kilkakrotnie. Dodać pomidorów kontynując ww. pulsowe rozdrabnianie. Utzymywać konsystencję (apesto), to nie ma być puree, (ale ma mieć kawałki).
Grzyby: usunąć łodygi, nałożyć ww. pastę na spód kapelusza. Wstawić do odwodnienia na teflonowane tace lub wyścielone folią teflonowaną zwykłe tace, suszenie: 40oC (105oF) 2-4 godz.
SŁODKIE CHRUPIĄCE PLASTRY Z CUKINII
Sposób przyrządzania:
1. pociąć na plastry cukinię 5-7 mm. "chips"
2. Odwadniać, suszenie 40oC
3. Spożywanie plasterków cukiniowych poprzez zamaczanie w homogenacie z awokado (guacamole), świetny dodatek do zup witariańskich (40oC) lub sałatek
PŁATKI KUKURYDZIANE
Składniki:
4 szklanki słodkiej kukurydzy (stadium woskowe), świeża lub mrożona
1/2 łyżeczki proszku czosnkowego (opcja)
1 łyżeczka proszku z chili (opcja)
1 łyżeczka proszku z pomidora (opcja)
Sposób przyrządzania:
Rozdrobnić ww. kukurydzę w homogenizatorze. Na małe kawałki. Dodać ulubionych przypraw ziołowych dla smaku rozdrabniać aż do wymieszania z ww.kukurydzą. Na tacy (szklanej) rozsmarować (3mm) grubość. Poprzecinać ww. smarunek na ulubione kształty (kwadraty, trójkąty itp.). Suszyć przez ok. 5 godz., 40oC (105oF) do ulubionej konsystencji. Są wspaniałe, bardzo pomocne dla osób lubiących chrupki.
CUKINIOWE BUŁECZKI
Składniki:
Dyniowe lub cukinia oraz rokietta siewna
cytryna
olej z oliwek
Przyprawy: czosnek, bazylia, lebiodka pospolita itp.
Sposób przyrządzania:
Wymieszać cytrynę z pozostałymi przyprawami oraz olejem z oliwek. Pociąć w podłużne paski cukinię (lub inny rodzaj dyniowatych). Zanurzyć w oleju cytrynowo-oliwkowym. Owinąć w liście rokiety siewnej , suszyć (40oC). Nadziać bułeczki / wałki na patyczki.
KUBKI POMIDOROWE
Składniki:
6 średniej wielkości pomidory
1/2 małego ogórka
2 łodygi selera
2 cebule ze szczypiorem
1/2 szklanki natki pietruszki, świeża
1 łyżka stołowa świeżej mięty
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki kelpu (suszone glony)
1/2 szklanki nasion słonecznika
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżka stołowa oleju z oliwek (opcja)
sól (morska) dla smaku (opcja)
Sposób przyrządzania:
Poprzez przecięcie pomidorów na połowy uformować 12 kubków pomidorowych, wypróżnić środek. Ośrodki pomidorów oraz pozostałe składniki drobno posiekać, dobrze wymieszać, a następnie napełnić połówki ww. kubki pomidorowe. Ww. są wyśmienite jako przystawka do potraw roladopodobnych ? użyj małych, lilipucich pomidorów (cherry tomatoes).
ROLADA (BUŁECZKI) SUSHI
Składniki:
serwetki z nori (szuszone lecz nieprażone, prasowane glony morskie)
przetarta marchewka
awokado
ogórek
tamari lub nama shoyu (sos sojowy)
Sposób przyrządzania:
Pociąć w plastry ogórek, rozłożyć na ?serwetce z nori? dodać przecieru z marchewki, 1/4 awokado (przeciąć wzdłuż a następnie w poprzek) umieścić obok ogórka. Całość pokropić tamari (sosem sojowym), zawinąć w wałki; gotowe i smakowite. Nie ma co żałować ugotowanego ryżu, ww. jest bez ryżu równie smakowita. Można dodać 1-2 listki sałaty.
SAŁATKOWE ?GOŁĄBKI?
by D. Shaw
1. ORIENTALNE ?GOŁĄBKI? SAŁATOWE
Sposób przyrządzania:
Pociąć na małe kostki lub zetrzeć:
marchewkę, celer, brokuły, kalafior, grzyby lub inne ulubione warzywa.
Dodać dobrego sosu z ostryg lub organicznego sosu sojowego (tamari). Dodać świeżych kiełków z fasoli chińskiej (mung). Ww. warzywa łyżką przenieść na ulubioną odmianę liści sałaty (ww. świeże, opłukane). Uformować w wałki (lub gołąbki) i rozkoszować się. Moje dzieci uwielbiają to na posiłek południowy (lunch), jest to również wyśmienita potrawa zaostrzająca apetyt podczas podawania z innymi posiłkami.
2. GRECKIE ?GOŁĄBKI? SAŁATOWE
Sposób przyrządzania:
Pociąć w małe kostki:
pomidory, ogórki, cebulę, trochę zmiażdżonego czosnku, pokropić dobrej jakości olejem (osobiście wolę extra virigin olej z oliwek) z dodatkiem soku z cytryny, dodać bazylii lub innych ulubionych ziół. Ww. warzywa łyżką przenieść na (ulubioną odmianę) liści sałaty (świeże, opłukane). Uformować w wałki (gołąbki) i ?voila? (szybko wcinać) ww. greckie gołąbki.
?GOŁĄBKI? MEKSYKAŃSKIE
Sposób przyrządzania:
Zmiażdżyć namoczone nasiona z ulubionego gatunku strączkowych. Dodać trochę kminu rzymskiego, proszku z chili, czosnku itp. wg. uznania. Psiekać w małe kostki: pomidory, dodać ww. zmiażdżonych nasion strączkowych. Teraz kolej na twoją twórczość. Dodaj trochę solidnego tofu, pieprzu lub cokolwiek uwielbiasz. Zawiń w (świeże) płukane liście sałaty.
Jak z tego widać ww. jest proste w sam raz eksperymenty dla dzieci. Spożywamy ww. bardzo często ale nigdy nie jest przyrządzane idealnie w ten sam sposób. Baw się!! Próbuj nowych rzeczy!! Będziesz sam zadziwiony jaki jesteś utalentowany ucząc się ?gry? w kuchni witariańskiej.