Cebula

Dynia, Cebula, Groszek, Kukurydza, Marchew, Ogórek, Pomidor, Sałata,Ziemniak,

Cebula

Roślina z rodziny amarylkowatych składająca się ze słabo rozwiniętych korzeni, właściwej cebuli, tj. zgrubiałych, ściśle przylegających do siebie łusek rurkowatych, pustych wewnątrz, liści wyrastających puklem z nasady oraz z wysokiego pędu nasiennego uwieńczonego puklem białych lub zielonkawych kwiatów, zebranych w baldach. Cebula jest rośliną obcopylną, zapylaną przez pszczoły i muchy.

Cebula jest jedną z najwcześniej przyswojonych przez człowieka roślin jadalnych. Rośliny cebulkowe rosną we wszystkich strefach klimatycznych całego świata. Toteż nietrudno było już człowiekowi pierwotnemu, szukającemu pożywienia, zwrócić uwagę na mięsiste, podziemne cebulki tych roślin. Wyszukiwanie ich było o tyle łatwiejsze, że niektóre wydają dość mocny charakterystyczny zapach.

Na ziemie zamieszkałe przez ludy słowiańskie cebula wędrowała 2 drogami: z Bizancjum - na tereny wschodniej Słowiańszczyzny, z Rzymu - na tereny zachodniej. Pierwsze pewne wzmianki o niej pochodzą z czasów Władysława Jagiełły, ale wtedy uprawiano cebulę i jadano ją już dość powszechnie.

Additional information