Pomidor

Dynia, Cebula, Groszek, Kukurydza, Marchew, Ogórek, Pomidor, Sałata,Ziemniak,

Pomidor

Pomidory zalicza się do rodziny psiankowatych. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa. Dzikie formy tej rośliny można spotkać jeszcze dziś w Peru, na wyspach Kanaryjskich i na Filipinach. W języku Azteków, zamieszkujących tereny Meksyku, pomidor był nazywany "tomatl". Wkrótce po odkryciu Ameryki sprowadzono to jaskrawoczerwone warzywo do Europy. Dzięki ich barwie nazwano je jabłkami złota. Z Hiszpanii i Portugalii pomidory bardzo szybko przedostały się do Włoch, a stąd do Francji i innych krajów Europy, w tym także do Rosji. Pomidory przez dłuższy czas były hodowane jako roślina ozdobna: w Niemczech - jako roślina pokojowa, we Francji - były ulubioną ozdobą altan, w Anglii i Rosji - uprawiano je w cieplarniach, wśród rzadkich kwiatów. W XVII stuleciu francuski ogrodnik Olivier de Serre twierdził, że pomidory nie są jadalne, inni uważali, że od zapachu pomidorów dostaje się mdłości. W 1811 r. w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: "Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą, w Portugalii i Czechach sporządza się z niej sosy, wyróżniające się przyjemnym, kwaskowatym smakiem". Rosja była jednym z pierwszych krajów, w którym zaczęto w XV w. uprawę pomidorów jako warzywa.

Additional information