header
Wywiad z Philipem Madeley PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
wtorek, 20 grudnia 2011 20:21

 

 

Wywiad z Philipem Madeley

Piątek 24 Kwietnia 2009

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Pytanie No. 1

Powiedz coś o sobie?

Jestem Philip Charles Madeley, ksywka: Chlorophil

Urodzony: Salford, Manchester, Wielka Brytania, w dniu: 3 czerwca 1976, o godzinie 12:30 po południu

Witarianin od 11 października 1997, Dieta: Rainbow Green Live Food Cuisine

Suplementy: okazjonalnie DHA (omega-3), B12, Vitalzyme, Green Powder, minerały

Mieszkam: Tree of Life Community, Patagonia, Arizona

Zawód: Tree of Life Café Manager 1.

Pytanie No 2.

Co spowodowało twoje wejście w witarianizm?

Zacząłem moją witariańską podróż siódmego kwietnia 1996 roku. Zainspirował mnie jeden z rozdziałów t.j. <Eating for Energy> (spożywanie dla energii) z książki ?Unlimited Power? (nieograniczona moc) autorstwa Anthony Robbinsa, pobił wszystko co dotychczas wiedziałem o pożywieniu i odżywianiu. Książka ?Fit for Life? stała się moją biblią, nieustannie ją czytałem, uczyłem się od organizacji witariańskiej: the Fresh Network www.fresh-network.com działającej w Wielkiej Brytanii. Odkryłem książkę ?Nature?s First Law, The Raw Food Diet? (pierwsze prawo natury, dieta surowej żywności) to było 11 października 1997 roku. Od tego dnia wszedłem w pełny styl wegano-witariański (ang. raw-vegan life-style). I nigdy z niego nie zrezygnowałem pomimo wielu jego wyzwań.

 

Przed tym, moja dieta była standardową angielską dietą (SED ? Standard English Diet) w oparciu o mięso, gotowane warzywa, pieczywo, ziemniaki, makarony, czekolady i kawa instant, jak widać w tym wszystkim brakuje świeżego, surowego pożywienia, za wyjątkiem okazjonalnie zjadanych jabłek. Mój ojciec był rzeźnikiem, zatem mięso było w rodzinie podstawowym artykułem. Obecnie, rodzice (Alan i Patrycia Madeley), moja siostra Sarah, jej mąż David i dzieci Laura i Oliver (nieszczepione dzieci) są głównie na diecie wegano-witariańskiej, na bazie ekologicznej żywności. Jak to się stało, jest to jeszcze inna, fascynująca historia, opowiem ją innym razem, przy okazji jak będę mówił o tym, w jaki sposób zainspirować i wspierać ten proces w rodzinie.

 

Mój wegano-witariański styl edukacyjny oraz doświadczenia wraz z silną inspiracją i niemal że każdym dołkiem fizycznym i psychicznym jaki tylko można sobie wyobrazić. Eksperymentowałem z postami, w oparciu o soki owocowe, oczyszczanie jelita, higienę naturalną, oczyszczanie wątroby, monodiety i głodówki na wodzie. Żyłem również na orzechach i suszonych owocach, aż poważnie zachorowałem. Następnie przesadziłem z oczyszczaniem organizmu i cierpiałem na objawy odtruwania (bóle głowy, bóle żołądka, obniżony poziom energii). Doświadczyłem bardzo niskich poziomów witaminy B12, brak energii i huśtawkę w pozimach cukrów we krwi. Mój umysł był w totalnym dołku. Największy sygnał ostrzegawczy otrzymałem, gdy moja wydolność sportowa w kajakarstwie obniżyła się. Kajakarstwo, mój ulubiony sport i motywacja do czytania książki ?Unlimited Power?, na tym ucierpiały. Czułem się jak połamany, w tym okresie bardzo energicznie promowałem dietę surowej żywności, jak rzecz najlepszą ze wszystkich.

 

Dlaczego to nadal kontynuowałem? Mimo wszystko, wiedziałem, że ożywiona żywność to była iskierka nadziei w moim sercu. Moje serce trzymało mnie na tej ścieżce przez wszystkie te niewygody. Następnie to serce dało mi miejsce spokoju, wewnątrz eterycznej fontanny radości. Wewnętrzne przeżycie w sercu jest potężne. Ścieżka stała się głębsza i bardziej penetrująca wraz z upływem dni. Wewnątrz każdego serca jest niezaprzeczalna prawda o sile jaka tkwi w naturalnym pożywieniu. Każdy kto zaczynał witarianizm, zauważy znaczącą zmianę w odbieraniu perspektywy otaczającego świata. Z uporem, pomału, rozrasta się coraz głębiej i dalej wzdłuż tej ścieżki, aż do uzyskania równowagi.

 

Moja dieta, energia i zdrowie zaczęły się równoważyć, gdy zapoznałem się z książką ?The Sunfood Diet Success System? (dieta słonecznej żywności ? system sukcesu) i trzymać się równowagi jaką zapewnia zielenina. Wymaga to trochę czasu aby odnaleźć własną, osobistą równowagę, ponieważ każdy z nas ma unikalną fizjologię. Siódmego maja 2000 roku zacząłem praktykę w restauracji Tree of Life. Nigdy z tego nie zrezygnowałem. Pracowałem tam na każdym stanowisku jakie można sobie wyobrazić, a obecnie prowadzę kursy praktykanckie w tej restauracji!

 

Znalazłem prawdziwą i głęboką równowagę. Holistyczne, osobiste oczyszczanie przeprowadziłem u Gabriela Cousensa dwa lata temu, to było bardzo ważne dla mojego zdrowia fizycznego. Odkryłem, dlaczego poprzednio miałem tyle wyzwań: niskie poziomy minerałów, wysokie poziomy rtęci, osłabioną trzustkę, osłabione nadnercza, słabe trawienie, bardzo niskie poziomy witaminy B12 i zanieczyszczone jelito cienkie. Moje zdrowie uległo znacznej poprawie a poziom energii stał się bardziej zrównoważony. Moja podróż w samopoznanie i ożywiona żywność, zaczęły się zazębiać od momentu rozpoczęcia nauki w College of Living Arts MA kursu zwanego Vegan and Live Food Nutrition (weganizm i dietetyka witariańska)

 

Gdy zaczynałem witarianizm myślałem, że organizm jest niezniszczalny i że witariańskie pożywienie wszystko wyleczy. Byłbym superbohaterem. Nauczyłem się jednego: aby być zdrowym trzeba również wyleczyć swój umysł, ducha i emocje; to prawdziwa studnia, która biegnie bardzo głęboko. Istnieją wyzwania dla witariańskiego stylu życia w tym świecie jaki obecnie mamy, z jego zanieczyszczeniami, wpłwami socjalnymi, rodzinnymi, przyzwyczajeniami fizycznymi, emocjonalnymi, jakością pożywienia itp. Magiczna rzecz: wszystkie przeciwności powodują, że człowiek staje się silniejszy duchowo.

 

Mieszkać w Tree of Life, pomogło mi stać się oryginalną osobowością. Dzienne praktyki duchowe jakie odbyłem, spowodowały, że moje życie stało się prawdziwie błogosławionym, praktyki obdarowały mnie tym wszystkim czego potrzebowałem się nauczyć, i to wtedy gdy byłem gotowy do tej nauki. Praktyki duchowe w Tree of Life wytworzyły fundament, korzenie wiążące mnie z czymś, co jest rzeczywiście realne, YHVH: to co było, jest i będzie. Być tu nadal i wiedzieć, że się jest (ang. Be Still and Know I am).

Pytanie No. 3.

Co dzisiaj jadłeś?

Jadam w 100% ekologiczne produkty od momentu przybycia do Tree of Life. Jest łatwo stołować się w restauracji Tree of Life Café. Jadam praktycznie wszystko co jest tam podawane i bardzo sobie to chwalę.

 

Potrawy Tree of Life to mieszanka prostych produktów ze wspaniałym dodatkami. Do każdego dania podawana jest duża sałatka z różnych warzyw, morskich roślin i prostego przybrania.

 

Śniadanie składa się z różnych rodzajów granolo, muesli, mleczek orzechowych, koktaili, witariańskich chlebków i ciastek.

 

Posiłek południowy (lunch) to u nas danie główne. Składa się z wyselekcjonowanych międzynarodowych dań takich jak: autentyczny taiski pad (taiski makaron), mieszanka surowych warzyw Medley?a, witariańskie violili (rawvioli), witariańskie wałeczki warzywne (Spring rolls), hummus, falafel, cous cous, meksykańskie burrito day, nasze Tree wraps, tęczowe owijańce warzywne (veggie rounds), chrupki witariańskie (batter wedges), chili z chlebem, warzywa zawinięte przez nori, chapatis, sześcio warstwowe babeczki (quiche), pizza, miazga tatarska z kalafiora, chleb nadziewany-orzechowy, coleslaw ? rodzaj sałatki, łódeczki z papryki z nadzieniem - guacasalsa, cukinia Alfredo, chlebek czosnkowy (un-garlic bread), witariańskie sushi, cannelloni ? rodzaj naleśników z nadzieniem w formie wałków, krokiety cząbrowo-sagowe (savory Sage Croquettes), lasagne z pomidorami, babeczki cząbrowe (savory tarts), dolmas - greckie naleśniki z nadzieniem, tzatziki. Podane wyżej potrawy to tylko mała część i to ciągle ewoulującego menu.

 

Na obiad (posiłek popołudniowy) są proste zupy, przystawka z sałatek z przybraniem.

 

Będąc w podróży, poza Tree of Life moja dieta jest nad wyraz prosta, zauważyłem, że podróżowanie jest łatwe będąc na witarianizmie. Jadam jak zawsze 100% ekologiczne produkty, i opieram się na rzeczywiście prostej diecie, w skład której wchodzą całe owoce, orzechy i proste sałatki.

 

Pytanie No. 4.

Jakie kursy oferuje Tree of Life? I który z nich jest twoim ulubionym?

Kursy są znakomite. Podam tutaj podstawową listę:

Więcej informacji o tych kursach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.treeoflife.nu/tolrc3.html

Zestaw 1.

Duchowe głodówki urlopowe

Duchowe głodówki urlopowe z jogą

Proces Punkt Zerowy ? zajęcia warsztatowe

Arizona Ożywcza!

Żyjąc po Eseńsku, Poziom 1

Żyjąc po Eseńsku, Poziom 2

Reiki

Duchowy związek: zmysłowy sposób życia

 

2. Kurs mistrzowski odżywiania wegańskiego i witariańskiego. Szczegóły na stronce:

http://www.treeoflife.nu/cla1.html

 

3. Kurs mistrzowski: hodowla wegańska już nadchodzi.

 

4. Eksperymentalna praktyka sztuki ożywionej żywności. Szczegóły na stronie internetowej:

www.treeoflife.nu/café.html

 

5. Świadome spożywanie, intensywny program, szczegóły na stronie:

www.treeoflife.nu/cafe11.html

 

6. Naturalne sposoby uprawy i ogrodnictwa spirytualistycznego. Szczegóły na stronce:

www.treeoflife.nu/farm.html

 

7. Przygotowanie kaznodziejskie i ordynacja. Szczegóły na stronce: www.treeoflife.nu/eol4.html

 

8. Kurs oczyszczania i odmładzania. Szczegóły na stronach: http://www.treeoflife.nu/tolrc2.html

http://www.treeoflife.nu/tolrc1.html

 

9. Holistyczne indywidualne leczenie i kursy medyczne, szczegóły na stronce: http://www.treeoflife.nu/tolhp.html

 

10. Nowości w leczeniu wodą. Szczegóły wkrótce się ukażą. Obejmuje twarz, maseczki na ciało, terapie wodne itp. wraz z masażami i innymi terapiami. http://www.treeoflife.nu/tolrc2.html

 

11. Inicjatywa na rzecz pokoju: www.peaceeveryday.com

 

12. Doświadczenia z Tree of Life ? Fundacja The Tree of Life, dzienne zajęcia i programy duchowe. Szczegóły na stronie: http://www.treeoflife.nu/tolrc2a.html

 

13. Szkoła The Tree of Life ? zaczyna już w krótce swoją działalność.

 

Uwielbiam to, że Tree of Life zajmuje się wieloma poziomami umysłu i ciała, poczynając od antycznych tradycji aż do nowoczesnego podejścia zachodniej cywilizacji, odnośnie terapii alternatywnych. Uwielbiam wszystkie te programy. Najbardziej przekształcające, a zarazem pocieszne do oglądania i doświadczania, są głodówki grupowe i program Punkt Zerowy. Uwielbiam oglądać ludzi przechodzących transformację na rzeczywiście głębokim poziomie i doświadczać duchowej transformacji.

 

Pytanie No. 5.

Co dla ciebie oznacza Tree of Life?

Tree of Life jest dla mnie jak rodzina, rodzina otwarta dla każdego. Jest to model dla uzdrowienia i transformacji na każdym poziomie, dla tęczowego narodu (narodu wszystkich kolorów). Oznacza wewnętrzne przebudzenie i transformację oraz światowy pokój.

 

Pytanie No. 6.

Ile osób dziennie obsługuje ta restauracja i jakiego rodzaju dania są podawane?

Restauracja podaje około 100 posiłków dziennie. Średnio: 30 śniadań, 50 lunch (posiłków południowych) i 20 posiłków popołudniowych. Można zapoznać się dokładnie z opisami dań w książce Rainbow Green Live Food Cuisine dostępna na stronce: www.treeoflife.nu/café.html

Pożywienie jest z reguły niskoglikemiczne, wegańskie i w 100% ekologiczne, koszerne i proste.

 

Pytanie No. 7.

Ze wszystkich kuchmistrzów jacy do tej pory pracowali w tej restauracji, który z nich, według ciebie, przygotowuje najlepsze dania? Albo zmienię pytanie: jakie predyspozycjie robią z danej osoby, dobrego kuchmistrza?

Esencją przygotowania ożywionej żywności jest przygotować ją z prezencją, świadomością i otwartym sercem. Mówię każdej osobie rozpoczynającej praktykę danego programu, jeżeli nauczysz się powyższych rzeczy, to zakończysz pomyślnie ten kurs. Przepięknie przygotowana witariańska sałatka, przygotowana z miłością, znacznie bardziej przewyższa wszystkie inne przybrania witariańskie, przygotowane bez przekonania. Dania Tree of Life Café ciągle ewoluują a każda osoba przechodząca kurs jest częścią tej ewolucji. Można zapoznać się z informacją o wszystkich kuchmistrzach jacy dotychczas pracowali w Tree of Life café na stronce:

www.treeoflife.nu/cafe1.html

 

Pytanie No. 8.

Słyszałem, że uwielbiasz witariańską czekoladę, masz jakiś ulubiony przepis?

Witariańskie kakao to wspaniała rzecz.

A mój ulubiony przepis:

Prawdziwe Witariańskie Lody Czekoladowe

2 Fazy, dań 6

Część 1: śmietanka kokosowa

W blenderze:

3 szklanki miąższu kokosowego

3 szklanki wody

Zmiksować do konsystencji śmietanki powyższe składniki.

 

Część 2: Aromaty

1 szklanka witariańskiego kakao

1/2 szklanki nektaru z agawy

1/2 szklanki kokosowego masła

2 łyżeczki soli

 

Osobno zmiksować w blenderze tylko składniki części 2, na wysokich obrotach aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Następnie śmietankę z części 1 zmiksować z aromatami części 2, do smaku można dodać 2 łyżeczki soli. Przelać masę do urządzenia wytwarzającego lody, postępując zgodnie z instrukcją producenta tego urządzenia. Albo zamrozić w zamrażalniku i przepuścić przez wygniatarkę n.p. Champion, Green star itp.

 

Opcje: różnorodne słodkie owoce, jagody, suszone owoce (czarne jagody są wyśmienite), marakuja, słodkie przyprawy, łupinki pomarańczowe, wanilia itp.

 

Inne opcje: w przypadku braku młodych kokosów, można zrobić mleczko orzechowe: 3 szklanki ulubionych, moczonych orzechów, zmiksować z 3 szklankami wody. Do tego celu można użyć orzechów brazylijskich, orzechów australijskich (makadamia), orzechów włoskich, pekanów lub świeżego, dojrzałego kokosa.

 

Czekoladowe witariańskie ciastka (murzynki):

2 fazy

4 szklanki nienamoczonych pekanów

4 szklanki nienamoczonych orzechów brazylijskich

3 łyżeczki soli morskiej

1 ? szklanki nasion kakaowca

? szklanki surowego karobu

2 szklanki moczonych rodzynków zmiksowane do puree

6 łyżek stołowych nektaru z agawy

? szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

 

Zmiksować w blenderze do pełnego rozdrobnienia pekany i przesypać do miski. Zmiksować orzechy brazylijskie do pełnego rozdrobnienia i wymieszać w misce z pekanami. Jeżeli ktoś lubi większe kawałki orzechów w ciastkach, można słabiej rozdrobnić orzechy. Wyblendować nasiona kakaowca wraz karobem dodać soli do smaku, następnie dodać uprzednio zmielonych orzechów i wyblendować aż do pełnego wymieszania. Następnie zmieszać z puree rodzynkowym. Dodać nektar z agawy i roztopionego oleju kokosowego, wyrobić rękoma do uzyskania konsystencji ciasta. Przenieść ciasto do naczynia (najlepiej szklanego) formując placek, z wierzchu posypać sproszkowanym kakao i wstawić do lodówki lub zamrażalnika.

 

Dodatkowe składniki jako jedna z opcji:

Przetarte skórki pomarańczowe, ekstrakt z migdałów, wiórki kokosowe

Do ciastek meksykańskich (murzynków meksykańskich) dodać 3 łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu cayenne.

 

Obydwa przepisy będą dostępne w nowo-wydanej książce zatytułowanej: Rainbow Green Live Food Cusiine ? Volume 1 receipes.

 

Pytanie No. 9.

Czy byłeś świadkiem cudu lub głębokiego uleczenia w Tree of Life?

Każdego dnia! Otwierając nasze wewnętrzne oczy doświadczamy ciągłego cudu. Prawdziwej zmiany, która trwa, staje się każdego dnia po troszku, za każdym razem. Radykalne zmiany też mają miejsce, zazwyczaj wtedy gdy osoba zrobiła dużo podstawowej pracy, o której mogła wiedzieć, albo nie była tego świadoma. Patrząc w przeszłość na to, jak ja przechodziłem zmiany od momenty gdy tutaj się pojawiłem, tego nie da się wyrazić słowami. Widzę ludzi dookoła mnie, rosnących i ewoulujących każdego dnia. Duchowa głodówka sokowa i program Punkt Zero, mogą przyczynić się do najbardziej radykalnych zmian. Głodówki ustawiają programy w kompleksie umysł-ciało. Ludzie, którzy podążają tym programem, bez oczekiwań, robią małe postępy, zaledwie poza strefę komfortu, ale wykazują najdłużej trwające zmiany. Można uczęszczać na kursy rozwoju osobowości, jego efekty jednak szybko zanikają. Jeżeli osoba uczyła się przez jeden dzień z grupą ludzi o podobnych umysłach, tak aby stać się częścią osoby, u której zmiany trwają całe życie. To jest model jakim podąża społeczność Tree of Life. To jest ścieżka dla wojownika i jest pełna wyzwań, odbierane tego z otwartym sercem, dzienne wyzwania pomagają w transformacji.

 

Pytanie No. 10.

Co to jest Szabat (Shabbat) i dlaczego Tree of Life to robi?

Ceremonia Ekstatycznego Szamańskiego Eseńskiego Kabalistycznego Szabatu.

Ta ceremonia jest ważną częścią głębokiej więzi Eseńskiej, którą praktykuje Tree of Life. Jest częścią cotygodniowych praktyk duchowych i odbywa się w każdy piątek. Szabat jest dniem błogosławienia Ziemi przez Boga. To jest czas gdy żyjemy w stanie uwolnionego jestestwa (wolnego bytu) naszej esencji, poza czasem i przestrzenią, w bezpośredniej obecności Boga. Świadomość Szabatu jest czymś co rzutuje na nasze codzienne życie. Ceremonia piątkowa jest uhonorowaniem elementów (składników) wraz ze świecą (element ducha), myciem rąk (uwolnienie poprzedniego tygodnia i poświęcenie całej wody na planecie za pomocą hymnu (mantry) Vav Mem Beit), sok z winogron ?wino? (siła życia, składnik wodny) i na koniec Ziemia, Challah, sakralny chleb Eseński. Następnie mówi się przypowieści, tańczy się ekstatycznie i śpiewa hebrajskie hymny (mantry), które podnoszą naszą świadomość wraz z zespołem Simcha Band (CD można dostać). Po tym medytacja, tak jak u ekstatycznego kabalisty i otrzymujemy oświecenie (t.j. Smicha le?shefa a Kundalini awakening) lub zejście z gracją wraz z Gabrielem Cousens?em.

 

Pytanie No. 11.

W jaki sposób można zacząć praktykę w tej restauracji?

Praktyka w Tree of Life Café jest nierozerwalnie związana z całą organizacją Tree of Life Experience, głównie skupiamy się na nauce przygotowywania pożywienia, ale podstawa to życie duchowe. Ludzi, których poszukuję to ci którzy mają życzenie stać się częścią naszej społeczności, osoby mające życzenie podnieść swoją osobistą świadomość, w celu uleczenia planety. Tak jak powiedziałem poprzednio: ?Nauczyć się jednej rzeczy, to jest przygotowanie pożywienia z miłością, od serca?.

 

Program obejmuje witariański styl życia i uduchowienie, został podzielony na kilka podstawowych modułów, od nauki umiejętności kucharzenia do umiejętności nauczania. Szczegóły tych programów są opisane na stronce:

www.treeoflife.nu/cafe1.html

Program praktyk: www.treeoflife.nu/cafe2.html

Jest to z pewnością intensywna, wymagająca podróż, z dołkami i górkami. Każdy kto w pełni się temu odda ewoluuje bardzo głęboko poprzez ten program.

Obejmuje to następujące etapy:

1. Zapoznanie się z treścią informacji zawartych na stronie www.treeoflife.nu i podjęcie decyzji czy rzeczywiście mamy życzenie stać się częścią tej duchowej społeczności?

2. Zapoznanie się ze wszystkimi szczegółami na temat naszej organizacji, tak aby mieć klarowny obraz naszego programu.

3. Wypełnienie formy aplikacyjnej i przesłanie jej pocztą lub przez internet do mnie:

4. Następnie będzie telefoniczny wywiad ze mną.

5. Wpłata zaliczki w celu rezerwacji miejsca w naszym programie.

6. Przybycie przeddzień daty rozpoczęcia programu.

Najlepszym sposobem skontaktowania się z nami jest e-mail, Jestem w stanie szybko odpowiedzieć na państwa pytania. Poniżej podaje szczegóły:

Philip Madeley

Tree of Life Cafe

PO Box 928

771 Harshaw Road

Patagonia, AZ 85624 USA

Telefon: 520 394 2589 wew. 254

Komórka: 520 604 6139

cafe@treeoflife.nu

www.treeoflife.nu/cafe.html

 

Pytanie No. 12.

Nad jakimi projektami obecnie pracujesz?

Moje obecne projekty to:

1. Tworzymy nową książkę kucharską zatytułowaną: ?Rainbow Green Live Food Cuisine Volume 1?

Tam znajduje się 100 przepisów i mnóstwo porad aby przygotować wspaniałe dania witariańskie.

2. Przewodnik o naszych programach, o ich aspektach żywieniowych, napisany w przystępny sposób.

3. Tworzenie bazy danych o ludziach, kuchmistrzach i praktykantach, co oni porabiają.

4. Tworzenie więzi z ludźmi, którzy potrzebują witariańskich kuchmistrzów rodzaj referencji itp.

5. Prowadzenie gazetki o naszej restauracji, zawierającej przepisy, ostatnie badania, możliwości, loterie i fotki.

6. Planowanie rozrzerzenia działalności naszej restauracji, plany nowej restauracji za kilka lat.

7. Budżet ? w jaki sposób prowadzić naszą restaurację efektywniej używając jedynie najwyższej jakości składników.

8. Badania z zakresu odwadniania ? analiza zmian jakie zachodzą podczas suszenia pożywienia w różnych temperaturach. To jest część kursu zwanego: Masters in vegan and live food nutrition program (kurs mistrzowski w dietetyce wegańskiej i witariańskiej).

9. Poszukiwania nowego szefa kuchni, to trwa już od 2005 roku.

10. Wraz z Michelą tworzymy jadłospis dla dzieci.

 

Końcowe spostrzeżenia?

Mieć frajdę z tej podróży.

Rozpocząć tą podróż.

Zrealizować to co ?Bóg robi dla nas najlepszego!?

 

 

Poprawiony: sobota, 24 grudnia 2011 16:18