header
Wywiad z Bryanem Au PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
wtorek, 20 grudnia 2011 20:25

 

 

Wywiad z Bryanem Au

24 kwietnia 2009

Tłumaczenie: Magdalena Ufland

Pytanie 1: Jakie surowe produkty stanowią podstawę twojego żywienia?

Duże ilości awokado, oliwek i tony kiełków. Lubię kiełki słonecznika i o tym mówię w mojej książce. Kiełki i wyżej wymienione surowe produkty pomogą witarianom nabrać wagi i mięśni. O to właśnie wiele osób mnie pyta. Czytałem również książkę Stephena Airlina ?Raw Power?. Wspaniała książka, która porusza temat witarianizmu i przybierania na wadze.

Gabriel Cousens również mówi o tym, że kiełki stanowią podstawę witarianizmu i ma rację. Kiełki pomagają formować muskuły i są wspaniałe na trawienie. Można je jeść w całości lub polać ulubionym sosem i mieć kiełkową sałatkę. Moja cała książka i styl życia są poświęcone temu, aby kuchnię witariańską uczynić łatwą, praktyczną, szybką i zabawną. Dzięki temu ludzie będą trzymać się niej, cieszyć się nią a nowe osoby zainteresują się witarianizmem. Wiele osób mówiło mi, że przygotowanie potraw zajmuje za dużo czasu i niemożliwe jest wspasować dietę w napięty harmonogram, ale dzięki mojej książce RAW IN TEN MINUTES okazuje się, że wystraczy 10 minut. Nie będzie już żadnych wymówek tylko czysta przyjemność i surowa rozkosz! Moją misją jest sprawić, aby witarianizm stał się popularniejszy i był bardziej dostępny dla ludzi. Chcę również, aby wzrosła świadomość wśród społeczeństwa. Do diaska, jeśli Atkins mógł to zrobić, to ja wiem, że mi też się uda i naprawdę pomogę ludziom!

B) Czy twoja dieta słada się z samych surowych produktów?

Tak było przez ponad dwa lata. Teraz mieszkam w San Francisco gdzie czasami jest napradę zimno, więc czasem podjadam podgrzaną zupę lub jedzenie gotowane na parze. Obecnie 90% mojego jedzenia jest surowe a 10% gotowane, ale wszystko jest organiczne! Również doktor Gabriel Cousens twierdzi, że dla większości ludzie dieta składająca się z 80% surowego i 20% gotowanego organicznego jedzenia jest NAJBARDZIEJ optymalna. Chaciałbym również położyć kres mitom i wymysłom. Mówię ludzom, słuchajcie nikt nie jest stuprocentowo jednolity, to po prostu nie jest możliwe. NIKT nie jest całkowicie ?surowy? lub ?gotowany?, wszyscy jesteśmy mieszanką. Spotkałem ludzi twierdzących, że sa 100% witarianami, ale widziałem jak jedli gotowane tajskie jedzenie i to jest OK, tylko upewnijcie się, że jest to jedzenie organiczne. Myślę, że większość ludzi uważa, że nie istnieją 100% witarianie. Ja uważam, że jest to super, ale nie jest potrzebne. Myślę, że ważniejsze jest żeby jedzenie miało dobry wpływ i żebyście czerpali z niego radość. Mówię, że ludzie naturalnie zmienią udział procentowy na taki, jaki jest dla nich dobry. Wiele z nich będzie chciało spróbować być 100% surowi i organiczni podczas gdy inni, tacy jak ja, w sposób naturalny zmienią to. Bardzo ważną rzeczą jest poszukiwanie informacji! Zbyt wiele osob je wszystko, co ma etykietkę ?surowe i organiczne?. Nie maja pojęcia, co robią i że może to być niebezpieczne. Zakładają, że skoro surowe i organiczne to automatycznie zdrowe dla nich. Niestety nie jest to prawdą. Mowię o tym w RAW IN TEN MINUTES i jest to bardzo ważny fakt: wszyscy mamy inny typ ciała, inne potrzeby i tryb zycia. Musimy się również upewnić, że nasze poziomy cukru i drożdżaków są niskie. Oznacza to spożywanie nie za dużych ilości daktyli, miodu i słodkich owoców. Ja używam agawy, która ma niski indeks glikemiczny. Mam również inne techniki, które zawarłem w moich przepisach. Tak więc są one nie tylko najłatwiejszymi, najszybszymi i najbardziej smakowitymi przepisami, ale równiez najbardziej zbilansowanymi, przynoszącymi dobre efekty i najbardziej zbadanymi! Moje przepisy są skomponowane tak, aby wzrosł poziom tlenu, zasad oraz nastapiło zrównoważenie poziomu PH. Poziom wody również rośnie ponieważ żaden z przepisów nie odwadnia organizmu. Dzięki wyborowi składników i łączeniu ich moje jedzenie ma właściwości przeciwdziałające starzeniu się. Produkty maja niski indeks glikemiczny i poziom cukru, więc nawet cukrzycy będą moga korzystać z moich przepisów. Korzystam również z owoców o wysokim indeksie glikemicznym, ale w bardzo małych ilościach. Moje przepisy są najlepsze i nie są one przypadkowym, surowym, organicznych jedzeniem. Korzystałem z wielu badań. Niektóre surowe potrawy zawierają zbyt wiele daktyli, miodu, cukru i sosu nama shoyu, których ja NIE UŻYWAM. Doktor Gabriel Cousens dowiedział się, że nama shoyu i sos sojowy powoduję wzrost mytotoksyn i drożdżaków. Natomiast Miso nie ma takich efektów, więc właczyłem go do moich przepisów. Nie używam ani nama shoyu, ani sosu sojowego. Ja dosłownie przenoszę witarianizm na inne płaszczyzny! Mógłym mówić o tym bez przerwy, ale wiele informacji znajdzidzie w książce! Byłem bardzo zadowolony, kiedy byłem na 100% surowej diecie, ale dla mnie jest łatwiej być 100% witarianem, kiedy mieszkam tam gdzie jest cieplej np.w Los Angeles czy na Hawajach.

C) Jak zacząłeś?

Moja historia różni się od innych. Wszystko zaczęło się na Bahamach. Całą ciekawą historię oraz informacje o mnie znajdziecie w RAW IN TEN MINUTES. Właściwie zostałem witarianem, ponieważ byłem wegetariańskim kucharzem i zainteresowałem się tym nowym smakowitym światem pełnym zapachów, kolorów i nowych produktów. Pokochałem to. Na początku spodobaly mi się głównie zapachy i dobroczynne efekty, ale szybko odkryłem uzdrawiające właściwości surowej kuchni organicznej. Nie miałem pojęcia o tym, że miałem właśnie zacząć najbardziej niesamowitą uzdrawiającą podróż i odkryję, że kuchnia witariańska dosłownie ratuje świat i ludzkie zdrowie. Później zdobędę klientów, którzy będą mi dziękować za wyleczenie raka i przygotowywanie jedzenia i deserów dla cukrzyków, którzy mogli bezpiecznie delektować się nimi, ponieważ używam soków z agawy lub stevii. Moja życiowa misja to dzielenie się tymi korzyściami z ludźmi. Jest tak wielu niepotrzebnie cierpiących. O tym też mówię w mojej książce. Dzięki witarianizmowi możemy zapobiegać, leczyć i prawdopodobnie wyleczyć takie choroby jak rak czy cukrzyca! Istnieje wiele wyznań i historii, o których mógłbym napisać osobna książke. Do książki załączyłem kilka ciekawych linków, więc będziecie mogli się dokształcić i dowiedzieć więcej. Ja tak zrobiłem na początku. Widzę, że witarianizm będzie następnym krokiem w świecie kulinarnym, następnym krokiem w ewolucji człowieka i że uratuje świat i zdrowie na wielu płaszczyznach nawet jeśli ludzie nie bedą 100% witarianami ale zdecydują się jeść więcej surowych i organicznych produktów. Moja nowa książka RAW IN TEN MINUTES sprawi, że witarianizm będzie bardziej praktyczny, dostępny, łatwy, przyjemny a ludzie staną się witarianami i bedą go promować i czerpać przyjemność!!

Pytanie 2: W jaki sposób zostałeś kucharzem witariańskim? Kto Cię szkolił?

Uczyłem się u najlepszych, u wielu sławnych, jak i mniej znanych kucharzy. Istnieje kilka osób, o których nie chcę wspominać, ponieważ nie mogę promować ich ani ich niezbilansowanych potraw. Tak więc powiem tylko, że doktor Gabriel Cousens nauczył mnie wiele. Pracowałem dla niego w Patagoni w jego centrum Tree Of Life Rejuvenation przez jeden miesiąc zanim pojechałem do Los Angeles na 5 miesiecy, żeby promować jego książkę i zainteresować nim główne media. Uczyłem się od najlepszych i zbierałem informajce oraz miałem własną firmę kateringową. Tak jak w przypadku innych rzeczy, im więcej robisz, tym wiecej dostajesz i tym wiecej nowości wymyślasz. Przyjaźnię się równiż z Roxanne, którą naprawdę powidziwiam. Wiele witarianskich restauratorów w San Francisco jest moimi przyjaciółmi i mnie wspierają, tak jak Café Gratitude, Alive! Restauratorzy oraz David Wolfe mieli dyży wpływ na mnie na początku. Jego wykłady i książki są niesamowite.

Pytanie 3: O czym jest twoja nowa książka? Skąd tytuł RAW IN TEN MINUTES (?Surowe w 10 minut?)?

Moja nowa książka RAW IN TEN MINUTES jest o tym, aby najlepsza kuchnia na świecie była łatwiejsza, praktyczniejsza i przyjemniejsza tak więc będzie odgrywać większa rolę i będzie uważana za ?normalną?. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, od początkujących nieposiadających żadnych zdolności kucharskich po bardziej zaawansowanych witarian, którzy szukaja nowych, ekscytujące przepisów, produktów i całkowicie innowacyjnych technik. Poza tym całkowicie zrewolucjonizowałem sposób w jaki surowe pożywienie jest dobierane ponieważ zamiast daktyli, miodu i nama shoyu używam tylko agawy i Miso. Podążam za medycznymi, naukowymi i duchowymi wskazówkami doktora Gabriela Cousensa, ale w najbardziej pysznym, łatwym i najlepszym możliwym sposobie umożliwiającym czerpanie przyjemności z witarianizmu. Moje jedzenie nie jest przypadkowe, zbyt słodkie, zbyt słone ani niezbilansowane. Tak skomponowałem potrawy, aby były racjonalne cenowo dla osób podążających duchową ścieżką. Nie ma cebuli ani czosnku, ale zamienniki takie jak imbir, modra kapusta czy brukiew. Mówię wam ta książka i te przepisy to ?super jedzenie? i nowa kuchnia! Dosłownie przeniosłem kuchnię witariańską na wyższy poziom. Nikt inny nie wykorzystywał tych innowacji, technik bilansowania i przepisów!

Pytanie 4: Jak wymyślasz przepisy?

Kiedy zajmowałem się moją firmą cateringową każdego tygodnia musiałem starać się, żeby moje potrawy były ciekawe i żeby usatysfakcjonowały moich klientów. Miałem WSPANIAŁYCH klientów, takich jak Dixe Mahy, przewodnicząca San Francisco Vegetarian Society, dr Laurę Lyons, aktywistke na rzecz witarianizmu i członkinię zarządu Instytutu Ann Wigmore. Była ona bardzo entuzjastyczna i dumna jedząc moje potrawy, a ja czułem się zaszczycony i dumny podając jej jedzenie. Tak więc miedzy mną a moimi klientami było dużo wzajemnego szacunku. Wielu moich klientów miało specjalne potrzeby. Byli to na przykład cukrzycy, osoby chore na raka i inni. Komponowałem dla nich uzdrawiające potrawy. Byli za to bardzo wdzięczni. Byłem bardzo zadowolony mogąc pomagać innym. Ale najlepszym sposobem na nowe przepisy to bycie 100% witarianinem! Wtedy pomysły same wskakuja do głowy! Nie ma mowy o tym żeby po prostu siedzieć i myślec o przepisach. To mój sekret. Czasami jestem proszony, aby wymyśleć coś i ja jestem w stanie to zrobić. Myślę, że to rodzaj talentu.

Pytanie 5: Czy możesz się podzielić swoim ulubionym witariańskim przepisem?

Mój ?makaron z serem na surowo? jest bardzo popularny i łatwy, ludzie go uwielbiają, ponieważ jest nowym witariańskim domowym jedzeniem. Wszystkie moje przepisy są skomponowane tak aby wyglądały i smakowały jak wasze ulubione ?gotowane?, ?smażone? potrawy. Jest to kolejna innowacja, dzięki której nowe osoby zostaną witarianami a ci co już są pokochają te nowe smaki. Naprawdę staram się, aby witarianizm stał się bardziej popularny i myślę, że dzięki mojej ksiażce tak się stanie. Jestem w biurze i nie mam przepisu przed sobą. Możesz go zapisac albo będziesz musiał kupić książke! Moje jedzenie wygląda i smakuje jak zwykłe gotowane pożywienie, ale jest to naprawdę Super Jedzenie. Im więcej go jesz tym wiecej zyskujesz korzyści, więcej zdrowia i więcej energii. To jest niesamowite, możesz jeść wiele moich surowych potraw i dzięki żywym i pełnym odżywczych właściwości składników możesz jeść i być zdrowszym! Z większością jedzenia jest na odwrót. Ocalisz również planetę, swoje zdrowie, środowisko i, mam nadzieję, że będziesz uczył innych i dzielił się zdrowiem i bogactwem. Taki jest cel mojej książki!

Pytanie 6:Jakie masz porady i wskazówki dla początkujących witarian ?

Wskazówki to CZYTAĆ, poszukiwać i NIGDY nie wierzyć nikomu na słowo. PRZECZYTAJCIE wszystkie książki doktora Gabriela Cousensa, dzięki temu będziecie wiele wiedzieli. ?Conscious Eating? i ?The Rainbow Green Live Food Cuisine? zmieniły moje życie i na pewno wkrótce ulepszą twoje; musicie je przeczytac! Niech dieta będzie prosta, przyjemna i zbilansowana. Idź na rynek i naucz sie od ekspertów, którzy w ten sposób żyją. To jest nalepsza rada jaką moge dać.

Pytanie 7: Czy bedąc witarianinem masz problemy z uzębieniem? Czy możesz wyjaśnić dlaczego wielu witarian ma ubytki, wrażliwe zęby i dziąsła?

Nie mam problemów z zębami, moja dieta jest zbilansowana. Problemy mogą wystąpić, ponieważ niektórzy mają niezbilansowana dietę, jedzą zbyt dużo owoców i piją zbyt dużo soków. Miałem więcej problemów z zębami, kiedy jadłem gotowane jedzenie czy wtedy, gdy piłem napoje gazowane. Denerwuje mnie to, że jest tyle okropnego jedzenia, które rujnuje ludzkie zdrowie dlatego ja komponuję moje potrawy całkowicie inaczej, tak aby chroniły ludzi i promowały dobre zdrowie. Opieka dentystyczna jest bardzo ważna. Miałem kilka złych doświadczeń z okropnymi dentystami, więc postaraj się znależć dobrego i stwórz dobrą relację z dentystą. Wielu z nich tylko wierci i robi dużo niepotrzebnych rzeczy żeby wyciągnąc pieniądze! Witarianie używaja ze dużo daktyli, miodu i słodkich owoców we wszystkich potrawach! To jest złe i nienaturalne! Mogę narobić sobie wrogów i ludzie będą mnie nienawidzić, ale muszę to podkreslić ? nie możesz i nie powinienieś jesć ton daktyli, miodu i słodkich owoców. Czy robiliście tak zanim zostaliście witarianami? Nigdy! Więc dlaczego ludzie ładują w siebie desery z daktylami, rodzynkami, cukrem, miodem? Ponieważ wszystko co surowe i organiczne musi oznaczać zdrowe! Nieprawda! Dlatego moje przepisy i Gabriel Cousens mówią, żeby używać agawy i innych słodzików o niskiej zawartości cukrów oraz owoców o niskim indeksie glikemicznym. Musicie wiedzieć, co robicie i nie możecie jeść złego surowego jedzenia! Nie macie pojecia ile jest daktyli i miodu w jednym kawałku witarianskiego ciasta. To może być bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia. Słyszałem ludzi narzekających na niektóre restauracje w LA i podawane tam napoje, które są tak słodkie, że po wypiciu dosłownie zęby bolą! Więc czyście często zęby, mądrze wybierajcie to, co jecie i utrzymujcie niski poziom cukru! Używajcie agawy i stevii. Szukajcie INFORMACJI!

Pytanie 8: W jakim kierunku, twoim zdaniem, podąża ruch witariański?

Według mnie będzie coraz bardziej dominował, będzie akceptowany i uznawany za normalny. Kolejny etap to sieci franszyzowe a pózniej wiele wiecej. Przynajmniej to jest to, co staram się i chce osiągnąć! Poza tym WIEM, że wiecej ludzi odkryje, że to jest rozwiązaniem i odpowiedzią na ich pytania dotyczące zapobiegania chorobom i ich leczeniu, ale przede wszystkim jest to pyszny i satysfakcjonujący sposób ? SUROWY! Co jeszcze mógłbyś chcieć? Według mnie z witarianizmen jest jak z jogą. Niedawno uważano jogę ze fanaberię czy zajęcia dla hipisów. Spójrzmy teraz, joga to największy przemysł związany z zdrowiem w Ameryce i to samo stanie się z witarianizmem! Widzę, że witarianizm stanie się następnym Atkinsem, zwłaszcza, że ludzie cierpią przez dietę Atkinsa!

Pytanie 9:Czy możesz nam powiedzieć cos o projektach, nad którymi obecnie pracujesz?

Tak, poza RAW IN TEN MINUTES produkuję i finansuję film dokumentalny dotyczący witarianizu. Szukamy inwestorów, mamy tego samego dystrybutora co SUPER SIZE ME, który zarobił ponad 30 milionów $. Nasz dokument powinien zarobić, skromnie licząc, co najmniej 10 milionów. Inwestorzy bedą mogli wystapić w filmie. Skończymy go w ciągu kilku następnych miesięcy, więc potrzebujemy natychmiast inwestorów. Powinniśmy uzyskać wysoki poziom zwrotu. SUPER SIZE ME udowodnił, że dokumenty dotyczące jedzenia, zdrowia i odżywiania są popularne i jest na nie popyt. Same dobre znaki. Zajmuję się również projectem RAW Organic Eco House Project i szukam inwestorów. To jest mój osobisty project, chcę mieć SUROWĄ POSIADŁOŚĆ. Jeżeli Playboy ma swoją to witarianizm również powinien i może mieć! To pomoże w kontakcie z mediami i sprawi, że witarianizm stanie się popularniejszy. Mam kilka dobrych lokalizacji i jedna z nich jest na wyspie Treasure w San Francisco. Planuję zbudować inne na Hawajach i w Los Angeles. Jest to budownictwo naturalne http://www.rammedearthworks.com,jedyne SUROWE ORGANICZNE WEGAŃSKIE domy bez żadnych zanieczyszczeń, trzesień ziemi, pożarów. Chcę żeby były nie tylko atrakcjami turystycznymi, ale również mieściły kawiarnie i restauracje tak, aby ludzie dowiedzieli się więcej o witarianizmie. Mam dużo innych projektów, ale te są najważniejsze. Jeśli któś jest zainteresowany może się ze mną skontaktować przez e-mail: Goodbryan2000@yahoo.com

Czy chciałbyś coś dodać? Tak, ale to by zajeło całą książkę! Dzięki Alex, jesteś SU(pe)ROWY!

 

 

 

Poprawiony: sobota, 24 grudnia 2011 16:17