header
Wywiad z Davidem Favorem PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
wtorek, 20 grudnia 2011 20:28

 

 

Wywiad z Davidem Favorem

Piątek, 24 kwiecień 2009

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

 

Pytanie No.1.

Jakie są podstawowe artykuły spożywcze w twojej obecnej diecie witariańskiej?

Dla mnie podstawa to jagody goji (kolcowój), awokado, zielenina, kiszona kapusta, wyciskane (sokowane) warzywa, kakao, z orzechów to: nerkowce, makadamia (orzechy australijskie), orzechy brazylijskie, orzechy piniowe, wszystko w formie aktywnej t.j. moczonej (ang. activated nuts - http://www.activatednuts.com), glony morskie, witariańskie krakersy z siemienia lnianego oraz nasiona konopii.

Czy jesteś na 100%-towej diecie witariańskiej? i jak to się zaczęło?

Moja witariańska podróż sięga roku 1978, wtedy gdy lekarze poraz pierwszy powiedzieli mi, że dla mojego przeżycia należy hirurgicznie usunąć część jelita i żołądka. Już wtedy, w wieku 18 lat, rozwinąłem myślenie krytyczne i doszedłem do wniosku, że jeżeli operacja hirurgiczna jest według lekarzy, najlepszym dla mnie wyjściem, czy nie było by dla mnie jeszcze lepiej trzymać się od nich z daleka. Wyleczyłem się samodzielnie na tyle aby kontynuować (mój żywot) bez operacji hirurgicznej.

 

W 1989 roku dotarł do mnie egzemplarz książki autorstwa Herberta Sheltona pod tytułem: ?Food Combining Simplified? (Uproszczone Kombinacje Żywnościowe) przez co znacząco poprawiłem swoją dietę. W latach 1989-1996 jadałem tylko roślinne artykuły, za wyjątkiem surowego łososia i tuńczyka. Następnie w 1996 roku zacząłem eksperymentować z większą ilością glonów morskich i innymi produktami zawierającymi zdrowe tłuszcze t.j. awokado, olej z oliwek, orzechy piniowe i nasiona konopii.

 

Doszedłem do wniosku, że moje zachcianki pokarmowe były spowodowane niedoborami niektórych składników odżywczych. Spożywając glony morskie i artykuły zawierające zdrowe tłuszcze, otrzymywałem zbliżone zawartości składników odżywczych jakie zawiera surowe mięso z łososia lub tuńczyka, wszystkie moje zachcianki żywieniowe zanikły.

 

Teraz żartuję z tego, że po wielu latach eksperymentowania zaledwie w ciągu dwóch dni przeszedłem na pełny witarianizm. Oto cała moja historia, włączając w to doświadczenia związane ze stanem bliskim śmierci i spożywanie pokaźnych ilości lekarstw.

 

A czy jestem w 100% witarianem odpowiedź brzmi: i Tak i Nie.

Spożywam wyłącznie surowe pożywienie przez długie okresy, kilkuletnie okresy. Gdy pojawiają się zachcianki smakowe, zamiast ich unikać honoruję moje zachcianki. To co przez to rozumiem. Spożywałem w 100% surową żywność od 25 kwietnia 2002 roku aż do teraz (2009 rok) za wyjątkiem:

15-30 gramów gotowanych ziemniaków

Kilku razy zielone strąki fasoli

Kilku razy edemame (zielone strąki soi)

W tym okresie miałem dwa razy chętkę na gotowane ziemniaki, to skosztowałem ich w niewielkich (aptekarskich) ilościach w postaci gotowanej i zachcianka natychmiast minęła. Zamiast się objadać, wolę spożyć niewielkie ilości tego na co mój organizm zgłasza ochotę.

 

Zielona fasolka i groszek są dla mnie bardzo interesującym pożywieniem. Mój organizm okresowo ma z nimi do czynienia. Co 6-8 miesięcy dostaję sygnał od organizmu na powyższe artykuły. Zjadam porcję i zachcianka zanika.


I ziemniaki, i fasolka zawierają interesujące składniki odżywcze. Zamierzam wyciągnąć z tego wniosek oraz poszukać sposobu aby zamienić te produkty na inne, na surowe tak jak to zrobiłem z łososiem i tuńczykiem. Zauważyłem, będąc jeszcze weganem w latach 1989-1996, również wtedy spożywałem okresowo zieloną fasolę i małe ilości ziemniaków. Podejrzewam, że podczas rozpadu ściany komórkowej w trakcie gotowania, zachodzi uwalnianie pewnych składników pokarmowych.

 

Edamame (zielone strąki soi) są również interesujące. Od czasu do czasu, spożywam ten produkt. Nazywam to pewnego rodzaju surowizną. Zarówno edamame jak i jagody goji zaliczają się do tej kategorii, po moczeniu czasami zaczynają kiełkować a czasem pozostają nadal uśpione.

 

Badanie i doświadczenie wskazuje, że wielu ludzi wykazuje niedobory tryptofanu, i to jest przyczyna zachcianek na produkty sojowe i niektóre orzechy. Stwierdziłem, że zachcianki na spożywanie edamame zanikają po wprowadzeniu do diety pewnego rodzaju czekoladowego miksu (Chocolade Silk Smoothies)

Przepis można znaleźć na stronce http://RadicalHealth.com

Podstawowe składniki:

Surowe kakao (mnóstwo magnezu)

Surowe nerkowce, makadamia (orzechy australijskie), orzechy brazylijskie (wszystko ma mnóstwo tryptofanu)

Surowy nektar z agawy: wolno uwalniający się cukier

Sól Himalajska i cynamon: przyśpieszają metabolizm węglowodanów

Jagody zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy

 

Kombinacja powyższych produktów wydaje się, że działa zamiennie na sygnał tryptofanowy. [od tłumacza: dużo tryptofanu mają banany]. Obecnie robię badania na ten temat, jak skończę napiszę o tym wkrótce w moim biuletynie Radical Health News Service.

 

Pytanie No. 2.

Czy mógłbyś nam opisać, co to jest, według ciebie, prawdziwy głód?

To jest jedno z najlepszych pytań jakie kiedykolwiek zostało mi zadane. Z ponad tysiąca klientów, osobom którym udzieliłem porad w dotychczasowej praktyce, po raz pierwszy zadano to pytanie. Z mojego doświadczenia (osobiste i wywiady z klientami) ludzie jedzą po pierwsze dlatego, że mają zachcianki na makro składniki typu sól, tłuszcze lub węglowodany. Następnie ciepło i suchość powietrza (unikanie wilgoci), wtedy dopiero mikro składniki w postaci pierwiastków śladowych, aminokwasy, szczególnie tryptofan. Tłumaczę poczucie głodu rodzajami sygnałów dawanych przez nasz organizm na niektóre składniki odżywcze, składniki których rezerwy spadły poniżej poziomu krytycznego i muszą być jak najszybciej uzupełnione. Ten cykl wzmaga się w przypadku węglowodanów. Odczuwamy zachcianki na marchewkę, buraczki, banany (jak wiadomo wysoko hybrydowe odmiany wytworzono w celu zwiększenia zawartości cukrów) następnie wszelkiego rodzaju ciasta, cukier kryształ, i alkohol. Jeżeli część metabolizmu węglowodanów jest upośledzona lub zakłócona, to nasz organizm ma tendencję do dawania sygnałów na cukier, którego jest znacznie łatwiej metabolizować. Szczytem zakłóceń metabolizmu węglowodanów jest alkoholizm, alkohol to prawie jak cukier, który może być wchłaniany bez uprzedniego trawienia. Mózg pracuje niemal że na węglowodanach, jest to niezbędne aby dostarczać z dietą odpowiednią ilość węglowodanów. Powiedziawszy o tym wszystkim, Yemiah (moja żona) i ja nigdy nie usuwamy wszystkiego z poprzedniej diety naszych klientów, podczas rozpoczynania radykalnej podróży zdrowotnej. Zamiast tego poprawiamy różne części dotychczasowej diety, ale powoli, pozwalając Matce Naturze aby nabrała rozpędu.

 

Jeden z przykładów jaki mi przyszedł do głowy, to przypadek agenta ubezpieczeniowego. Byliśmy od wielu lat przyjaciółmi, obecnie ten człowiek przeszedł na nasz program zdrowotny, w celu regeneracji organizmu. W ciągu trzech miesięcy tracił co miesiąc po 5 kg wagi. Jego organizm nie ma już zachcianek na kawę i alkohol. W końcu, nie był w stanie chodzić do restauracji, w której gotowano pożywienie ponieważ sam zapach go odrzucał. Podstawowe zmiany dietetyczne objęły sól i Angstrom minerals (minerały). A w jaki sposób dać sobie radę z objadaniem się, będąc na diecie witariańskiej, szczególnie chodzi tutaj o suszone owoce i tłuszcze?
Przejadanie się to przejadanie się, nie ma znaczenia czy to produkty surowe, czy termicznie obrabiane.
Gdy po raz pierwszy zaczynałem spożywać po witariańsku, codziennie zjadałem kilka awokado, obecnie zjadam 1/4 lub 1/2 awokado. Przeciętnie przyjmuję 500-1000 kalorii na dzień. Jadam zazwyczaj jeden posiłek dziennie. Podstawowe składniki odżywcze pochodzą z jagód goji, soków i miksów, o których już wspominałem. Przejadanie się w większości przypadków jest spowodowane dwoma głównymi czynnikami t.j. fizycznym i emocjonalnym. Zazwyczaj ludzie próbują wpłynąć na komponent emocjonalny, i właśnie dlatego dietetyka często nie pomaga. Komponent fizyczny u większość ludzi, ma charakter dorywczy, ratunkowych, a powodem jest spożywane zbyt mało surowej żywności i produktów z dzikiej przyrody. Moje zdrowie i nawyki dietetyczne uległy znaczącym zmianom po wielokrotnych rozmowach z Davidem Wolfe na temat spożywania surowych, zielonych produktów z dzikiej przyrody, spożywanie i żucie zieleniny przez dłuższy okres. Dla większości ludzi, wprowadzenie do diety soli himalajskiej, Angstrom minerals i zwiększenie spożywania ciemnej zieleniny, powoduje szybkie zmiany w odniesieniu do sygnału głodu i stylu spożywania. Poprzez zwiększenie koncentracji przyjmowanych składników, naturalnie zaczyna człowiek mniej spożywać, lepiej i inaczej się odżywia.

 

Pytanie No. 3.

Co rozumiesz pod pojęciem radykalnego zdrowia?

Radykalne zdrowie to szerokie pojęcie, o którym zacząłem pisać i mówić począwszy od 1995 roku. Właśnie w tym roku mając powtórne podejście do moich problemów jelitowych, t.j. ustało praktycznie trawienie i wydalanie. Innymi słowy, na horyzoncie ponownie pojawiła się hirurgiczna operacja jelit. Moje włosy posiwiały w ciągu zaledwie sześciu tygodni, byłem aktywny jedynie przez 6-8 godzin dziennie. Naczytałem się o przejściach pleomorficznych, Candida, diecie sokowej (tak naprawdę to pojęcie: dieta płynna jest bardziej adekwatne) i udało mi się powstrzymać objawy bez żadnej hirurgii. Na koniec tego doświadczenia, stworzyłem model dla siebie samego o radykalnym życiu, w skład którego wchodziło:

Zdrowie

Finanse (zarobki versus liczba przepracowanych godzin)

Sprawy duchowe

Aktywne lub świadome rozmowy


Od końca 1995 roku do połowy 1997 roku uporządkowałem moje przemyślenia, a następnie w lipcu 1997 roku zastosowałem językowe aspekty mojego systemu aby podać to mojemu duchowemu partnerowi, Yemiah w ciągu 6 tygodni. Zatem dla mnie Radykalne Zdrowie oznacza:

Tryskające zdrowie i długowieczność

Żyć z moim duchowych partnerem

Poszerzanie świadomości przy każdym oddechu

Tworzenie systemu, który zapewni mi dochody z udziałem internetu, niezależnie od czasu, talentu i energii.

 

Pytanie No. 4.

Jakie są twoim zdaniem najlepsze pozycje książkowe na temat witarianizmu?

Moje ulubione, w których podano linki do stron internetowych, zawierających katalogi z informacjami gdzie co można zakupić to:

?Rainbow Green Live Food Cuisine?

?Eating for Beauty?

?Complete Book of Raw?

?Mucusless Diet?

 

Pytanie No. 5.

Czy zmieniałeś swój styl odżywiania przez te wszystkie lata?

Totalnie, wychowywałem się na farmie, na której hodowano bydło. Aż do połowy lat 1980-tych jadałem codziennie 0,5-1,0 kg (gotowanego, pieczonego) czerwonego mięsa, natomiast obecnie jestem przede wszystkim na surowym pożywieniu roślinnym, tak jak to powyżej opisałem. Zazwyczaj jadałem 3-5 posiłków dziennie, obecnie jadam jeden posiłek dziennie, gdy słońce jest najwyżej spożywam płynne pokarmy na bazie jogód goji i miks czekoladowo-orzechowy w ciągu dnia.


Pytanie No. 6.

Czy mógłbyś się z nami podzielić swoim ulubionym przepisem witariańskim?

Jak wiadomo Yemiah jest wspaniałą kuchmistrzynią. Goszcząc witariańskich rozmówców w naszym domu, każdy z nich był zadowolony ze smakowitych witariańskich potraw. Juliano (znany kuchmistrz witariański) ostatnio powiedział, że Yemiah to dla niego nie lada konkurencja. W przyszłości, mam zamiar opublikować wiele przepisów witariańskich autorstwa Yemiah, na naszej stronie internetowej, włączając w to świąteczne przepisy takie jak: pizza witariańska, krakersy witariańskie itp. Teraz podam przepis na miks czekoladowo-orzechowy (ang. Chocolate Silk lub Violet Silk). Na naszej stronce internetowej znajduje się wiele innych przepisów.


Nasze przepisy są bardzo proste, uwielbiamy prostotę i wypełnione życie. Jadamy pożywienie zawierające dużo składników odżywczych a zarazem jest ono lekkostrawne.


Miks czekoladowo-orzechowy ( ang. Chocolate lub Violet Silk Smoothie):

Zmiksować w blenderze (n.p. Vita-Mix) i pozwolić aby się to moczyło co najmniej 1 godzinę.

2 łyżki stołowe surowego kakao, obrać z łupinek

1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej

1/4 łyżeczki najlepszej jakości ekologicznego cynamonu

1 szklanka obranych nerkowców, orzechów makadamia (australijskich) i brazylijskich

1/2 szklanki jagód

1 szklanka czystej wody

Zmiksować aż do uzyskania homogenatu

A następnie dodać

2 szklanki czystej wody

1/2 szklanki surowego nektaru z agawy

1 łyżka stołowa masła kokosowego

Zmiksować aż do uzyskania homogenatu

A następnie dodać 2 szklanki czystej wody

Powtórnie zmiksować


Pytanie No. 7.

Jakie masz rady na uniknięcie najczęstszych niedoborów w niezbilansowanej diecie wegańskiej? Chodzi o witaminy: D, A, B12, B-kompleks, DHA (omega-3), żelazo, wapń, cynk itp?

Dla mnie pierwszeństwo mają minerały zawarte w soli himalajskiej oraz w Angstrom minerals

Ponad to:

witamina D ? przebywanie regularnie na świetle słonecznym, kąpiele słoneczne.

witamina A - zielenina, kolorowe owoce (pomidory, papryka itp.) oraz owoce cytrusowe (cytryny, grejfruty)

Witamina B12 ? pyłek kwiatowy i suplementacja n.p. Garden of Life Living Multi.

Nadal mam dostęp do najlepszych źródeł witaminy B12.

Suplement Garden of Life wydaje się najlepszym wyborem, stosuje się efektywne szczepy bakteryjne (ang. EM bacteria) wytwarzające witaminę B12 kompatybilną z ustrojem człowieka, i myślę że oni lub ktoś inny nadal będzie ulepszał ten proces.

Witaminy B kompleks ? zielenina, zielone warzywa

DHA ? (omega-3) nasiona konopii wraz z innymi produktami roślin oleistych [od tłumacza: jest to protoplasta DHA] , ponad to olej z oliwek i awokado (omega-9), orzeszki piniowe.

Żelazo ? orzechy, siemie lniane

Wapń ? orzechy

Cynk ? siemie lniane

 

Pytanie No. 8.

Wymień niektóre z powodów dlaczego większość ludzi nie jest w 100% na surowym pożywieniu?

Dwa czynniki:

1. spożywanie artykułów zawierających niedobory składników odżywczych, co powoduje przejadanie się

2. spożywanie jedynie zimnych artykułów, uwodnionych pokarmów w postaci sałatek i słodkich wodnistych owoców.

Zatem pomagamy wielu ludziom w przechodzeniu na 100% surową dietę zachęcając ich do:

1. zwiększenia spożywania artykułów bogatszych w składniki odżywcze

2. spożywanie ciepłych i bardziej zagęszczonych produktów lub proponujemy wyprowadzić się do tropików, tam gdzie jest stale ciepło.


Pytanie No. 9.

Jak uważasz, dokąd zmierza Ruch Entuzjastów Surowej Żywności?

Dobre pytanie. Używamy soku z jagód goji, Angstrom minerals - Indium jako idei przewodniej coś na kształt autorstwa ala Seth Godin. Rozumiem przez to używanie produktów, które dają ludziom wspaniałe wyniki, tak szybko jak przystało na produkty wiodące. Gdy ludzie doświadczą wspaniałych wyników, zaczyna ich to ekscytować i wtedy uczą się więcej, robiąc w tym dalsze postępy. Widzę, że Ruch Entuzjastów Surowej Żywności nabiera coraz bardziej charakteru głównego nurtu, a witariańscy aktywiści koncentrują swą uwagę na produktach wiodących i wzmacniają ich pozycję rynkową.

 

Pytanie No. 10

Czy możesz nam powiedzieć o niektórych swoich projektach nad którymi pracujesz i dopracowywujesz?

Korzystam z tej samej bazy danych na jakiej opiera się ?Nutritional Almanac?, zawierający wiele tabelarycznych zestawień używanych dla celów porównawczo-badawczych. Moim celem jest udostępnienie wszystkich tych danych w internecie, z perspektywy surowej żywności, następnie opublikowanie rocznika zawierającego najważniejsze zmiany dotyczące rozszerzenia tych danych w ciągu każdego roku. Mam zamiar opublikować te dane zarówno na stronie internetowej http://AltPedia.com jak i na http://SuperFoodBible.com

Dodatkowo, będzie istniała możliwość dla rozmówców witariańskich i ludzi pisma aby dodawać wyniki własnych badań. Myślę o czymś takim jak kombinacja http://google.com i http://rtir.com specyficznie dla witarian. Będzie również forum, na którym ludzie mogą uczyć się, publikować i rozmawiać o witarianizmie. Osoby zainteresowane tym projektem mogą do mnie wysłać e-mail na adres: join@RadicalHealth.com Ten adres internetowy jest chroniony przed spamem, dlatego trzeba posiadać specyficzny JavaScript, umożliwiający wgląd w informacje, ogłoszenia oraz o tym jak można się przyłączyć.

 

Czy jest jeszcze coś co chciałbyś dodać?

Tak, zauważyłem, że obecne trendy w zaopatrywaniu się w witariańskie produkty stały się dla mnie wyzwaniem. Niektóre przedsiębiorstwa zajmujące się sprzedażą i wytwarzaniem witariańskiej żywności zakończyły współpracę z innymi przedsiębiorstwami zaopatrującymi i nie sprzedają tych produktów innym przedsiębiorstwom, przedsiębiorstwom mogącym sprzedawać tego rodzaju produkty. Tego rodzaju myślenie w kierunku monopolizacji z pewnością pracuje. Microsoft, IBM i inne firmy zrobiły na tego rodzaju praktykach majątek.

 

A inna wizja ruchu witariańskiego, to coraz więcej pojawia się stron internetowych z produktami witariańskimi, ludzie mają teraz większy wybór niż jak to poprzednio bywało t.j. 1-2 dominanty. Dla witarian, polecam aby przebadać produkty pochodzące z wielu źródeł. Nawiązać kontakt z każdą firmą i znaleźć kogoś z kim można nawiązać osobiste kontakty aby wszystkich wesprzeć. W ten sposób pieniądze będą rozchodziły się na wiele witariańskich stron internetowych i stworzy się bardziej zróżnicowany ekologicznie, rynek witariańskich produktów, wszyscy na tym skorzystają.

 

Jak również, w miarę nabierania coraz większego doświadczenia z surową żywnością, warto podzielić się własnymi spostrzeżeniami. Wymienić się własną unikalną wizją, własnym punktem widzenia z innymi witarianami.

Poprawiony: sobota, 24 grudnia 2011 16:15