header
Wywiad z Natalią Rose PDF Drukuj E-mail
Wpisał surawka   
wtorek, 20 grudnia 2011 20:53

 

Wywiad z Natalią Rose

Niedziela,26 Kwiecień 2009

Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

Pytanie No. 1.

Jakie są w twojej obecnej diecie witariańskiej podstawowe artykuł spożywcze?

B) Czy jesteś w 100% witarianką?

C) W jaki sposób zaczęłaś?

Miałam okazję doświadczyć idealnego przejścia na surowe pożywienie ponieważ nie potraktowałam witarianizmu za przysłowiowego świętego Grala, ale raczej skupiłam się na usunięciu trucizn z mojego organizmu, poprzez dobór pożywienia tak aby dać jak najlepszą spobność układowi pokarmowemu na odpoczynek, wtedy właśnie nasz organizm może przeprowadzić samouzdrawianie. Właśnie w ten sposób dowiedziałam się, że należy spożywać mało, często i preferencyjnie jedząc niektóre gotowane rzeczy, zamiast tylko i wyłącznie surowe. Surowe pożywienie, które jest zbyt gęste lub słabo zbilansowane nie wyjdzie z organizmu równie szybko jak łatwostrawne potrawy, nawet gotowane, nie odnosi się to tylko do informacji zawartej w mojej książce: The Raw Food Detox Diet (Odtruwająca dieta surowej żywności) odnośnie żywności łatwostrawnej. Łatwostrawne pożywienie było dla mnie pewnego rodzaju przyrządem mierniczym w okresie przejściowym. Dla przykładu, ryba i parowane warzywa są łatwiej strawialne niż witariański burger orzechowy. Podstawa to: im mniej organizm wydaje energii na trawienie, tym więcej może usunąć trucizn. Efektywne wydalanie trucizn jest kluczem, który gdzieś zaginął w większości witariańskich przepisów!

Moje kluczowe narzędzia do odtruwania:

1. byłam oględną w sprawach odpowiednich kombinacji, zgodnie z zasadami zawartymi w książce, aby być pewna zmniejszenia wysiłku całego organizmu na procesy trawienne

2. spożywanie w kolejności, od lekko- do trudniej strawnych potraw, tak jak to opisałam w książce, oznacza to, że na początku dnia należy spożywać najbardziej lekkostrawne potrawy, a trudniej strawialne później, w ciągu dnia (a spożywanie jedynie surowego pożywienia aż do obiadu, jest znakomitym sposobem w okresie przejściowym, w ten sposób zapoczątkowywuje się wdrażanie dobrego nawyku, i jest to sposób najbardziej przystępny). Gdy ten nawyk zostanie już osiągnięty, jest wtedy znacznie łatwiej odrzucić termicznie zniszczone pożywienie i to prawie wszystkie artykuły jednocześnie. Powiedziałam ?prawie? ponieważ nadal spożywam 2-3 gotowane potrawy w miesiącu. Moja wersja termicznie przygotowywanych posiłków to: parowane warzywa wraz z kluskami zwanymi kombu, zanurzone w dobrej jakości sosie typu marinara i wymieszane z surowym (niepasteryzowanym) serem kozim (wstawiam to do piecyka aby się stopiło, jest to dla mnie wyśmienite a zarazem lekkostrawne danie!) Nie jadam już innych artykułów pochodzenia zwierzęcego jedynie surowy kozi ser. Nie odrzuciłam spożywania ryb dopóki dopóty nie zdałam sobie sprawy, że jest mi po nich niedobrze. Czekałam aż mój organizm powie mi ?ok, więcej już tego nie, proszę!?

Jeżeli chodzi o podstawowe produkty to zajadam się, prawie codziennie, młodymi kokosami (używam ich do robienia witariańskich lodów). W lecie zazwyczaj pijam soki z zieleniny i owoce w czasie dnia. Na obiad (pora podwieczorku w polskiej tradycji) zazwyczaj przygotowuję zupkę witariańską (moja ulubiona to witariańska zupa batatowa, przepis podam w dalszej części wywiadu) i duża sałatka z awokado. Zawsze uwielbiam spożyć 1-2 szklanki witariańskich lodów czekoladowych na deser! Nie jadam już nasion zbożowych ani orzechów, po prostu znów mój organizm zbuntował się, te artykuły obniżają moją witalność. Ale są bardzo użyteczne w okresie przejściowym. Awokado, młode kokosy, wszelkie warzywa, glony morskie, owoce oraz daktyle to fundament mojej diety.

Pytanie No. 2

O czym jest twoja nowa książka, ?The Raw Food Detox Diet? (Surowa dieta odtruwająca)?

Uważam, że książka ?Surowa dieta odtruwająca? jest o DOBRZE ZROBIONYM WITARIANIZMIE. Jasno i wyraźnie mówi o tym, dlaczego okres przejściowy i usuwanie zanieczyszczeń jest TAK WAŻNE dla perfekcyjnego zdrowia i utrzymania wagi. Ujawnia wszelkie mity na temat diety surowej żywności i w ten sposób staje się bardziej atrakcyjna dla ludzi, którzy myślą, że ten styl jedzenia jest dla nich nieosiągalny. Starałam się również służyć pomocom zwyczajnym osobom, osobom szukającym odpowiedniej diety, tak aby znalazły najważniejsze rzeczy, których szukają n.p. sposobu na pozbycie się nadwagi. Gdy osoby tym się podekscytują t.j. mogą znaleźć to coś, co pomaga pozbyć się nadwagi, jest wtedy łatwiej przekazać im informacje o innych zdrowotnych aspektach witarianizmu. Chcę zostać podstawową, a zarazem domową bazą informacyjną, zarówno dla weteranów witarian jak i nowicjuszy. Ta książka jest również wypełniona opisami sytuacji życiowych, zawiera ponad 80 przepisów, mnóstwo jadłospisów i to na każdy poziom okresu przejściowego (od 1 do 5).

Pytanie No. 3.

Jaki jest najlepszy sposób na odtruwanie organizmu?

Należy przeliczyć własny poziom okresu przejściowego, opis ten znajduje się w mojej książce, aby określić w jakim stopniu można być na surowym pożywieniu na danym etapie przejściowym. To zapewni, że proces detoksyfikacji nie będzie zbyt agresywny lub nieprzyjemny. Następnie, należy znaleźć najłatwiejszy sposób dla siebie aby 1) zwiększyć konsumpcję surowych owoców i warzyw w posiłkach oraz 2) przygotowywać posiłki lekkostrawne. To jest wszystko czego potrzeba, wykorzystać naturalne prawa uwalniające trucizny z komórek i zatkanego organizmu. Drugim elementem odtruwania zapewniającym usuwanie trucizn to proces pocenia, drenaż limfy i poprawa ruchów perystaltycznych. Dodatkowe metody do wyboru: sauna w podczerwieni, szczotkowanie ciała oraz grawitacyjna metoda płukania jelita grubego.

Pytanie No. 4.

W jaki sposób wpadasz na pomysł przepisu witariańskiego?

Myślę o tym na co tak naprawdę mam ochotę, cokolwiek by to nie było, myślę w jaki sposób mogę zastosować paradygmat lekkostrawności potraw, po to aby odpowiednio dobrać składniki, w celu stworzenia tego rodzaju doznania. Dla przykładu, nie jadam w ogóle zbożowych ale nadal uwielbiam kuchnię włoską. Zatem używam kluski kombo zamiast makaronu lub liście kapusty zamiast suszonych kawałków do pizzy i dodaje sporo sosu, surowego sera, bazylii, lebiodki dla uzyskania smaku dania włoskiego. Nigdy nie czuję niedosytu ponieważ rzeczywiście wierzę, że to co jadam jest smaczniejsze, bardziej satysfakcjonujące, w porównaniu do jadłospisu innych osób na tej planecie. Co wieczór jadam rzeczywiście wyszukane posiłki, naprawdę!

Pytanie No. 5

Czy możesz się z nami podzielić twoim ulubionym przepisem witariańskim?

Podam moje dwa ulubione dania, są dostępne od momentu opublikowania książki!

Witariańska zupa z batatów.

1 litr soku marchewkowego (świeży)

1 średniej wielkości batat (obrany i pocięty w kostki)

4 daktyle (usunąć pestki)

1 awokado (usunąć pestkę)

Kilka szczypt przyprawy używanej do dyni. Wszystkie składniki wyblendować do konsystencji śmietanki, i smacznego! Z podanej ilości składników można otrzymać 4-5 szklanek zupy.


Śmietankowa zupa pomidorowa

5 dojrzałych pomidorów holenderskich (pociąć na połówki)

1/4 świeżej kolendry

1 łyżka stołowa nektaru z agawy

1/2 awokado

Sól morska i zmielony pieprz do smaku

Czosnek jako jedna z opcji

Wyblendować aż do uzyskania konsystencji śmietanki. Można dodać kawałki jabłek i świeżej, młodej kukurydzy aby było to bardziej interesujące.


Pytanie No. 6.

Jakie masz rady i porady dla nowicjuszy witariańskich?

Jeżeli występuje uczucie wzdęcia lub problemy z wypróżnianiem się, trzeba zmniejszyć ilość surowego pożywienia. Nie należy zapominać jak ważna jest odpowiednia kombinacja składników. Nie patrzeć na innych ludzi, w celu porównania się z nimi. Trzeba uszanować to co dzieje się we własnym organizmie. W tej materii nie wierz wszystkiemu co inni mówią. Należy do pewnego stopnia eksperymentować na sobie samym. Wielu witarian jest przeciwnych płukaniu jelita grubego, ale są one niezbędne aby pozbyć się kamieni kałowych i wszystkich tych ?starych demonów? jakie się zagnieździły w poprzednich okresach odżywiania. Jednak poprawna metoda płukania jelita jest niezbędna. Stosować jedynie metodę grawitacyjną (Metoda Dr. Wood) i robić to u wyspecjalizowanego terapeuty używającego sprzętu ze stali nierdzewnej. Nie stosować urządzeń ciśnieniowych. One mogą przesunąć wszystko dalej. Uważam, że surowe pożywienie dało mi tylko cześciową korzyść.


Należy również upewnić się, czy osiągnięty poziom okresu przejściowego jest właściwy. Nie wolno być egoistycznie do tego nastawionym. Jeżeli zrobiła(e)ś test i jesteś na poziomie piątym, należy spożywać rekomendowane do tego poziomu pożywienie. Nadal można cieszyć się wszystkimi rezultatami, ale uniknie się wtedy wzdęć i innych nieprzyjemnych doznań. Nie wolno pozwolić się oszołomić przez to, co może wydawać się skomplikowanym podejściem do tego stylu odżywiania . Z czasem wszystko staje się proste! Można jadać proste rzeczy, takie jak sałatki na posiłek południowy (lunch) z dodatkiem moczonych orzechów i rodzynków oraz parowanych warzyw i pieczone bataty, każdego wieczoru i robić postępy w oczyszczaniu organizmu. To jest zabawa. Wszystko w celu uwolnienia się od trucizn, a nie wybierać rodzaj innej diety, diety która ma nas organiczać. Jeżeli zrobi się to wszystko poprawnie, powinno się poczuć ulgę, stan organizmu ciągle i stale będzie ulegał poprawie i to pod każdym względem.


Pytanie No. 7.

Czy miałaś jakiekolwiek problemy z uzębieniem będąc na diecie witariańskiej?

Nigdy nie miałam. Ale zawsze przeprowadzałam regularne płukanie jelita grubego od momentu zmiany stylu życia aby trucizny opuściły mój ustrój. Moje zęby lepiej wyglądają niż to bywało poprzednio, nawet w przypadku spożywania 6-10 daktyli dziennie! Moje dzieci również mają piękne zęby, podczas gdy ich rówieśnicy cierpią na próchnicę (nawet gdy piją w tym celu świeży sok jabłkowy aby to poprawić!)


Pytanie No. 8.

Jak uważasz, dokąd zmierza Ruch Entuzjastów Surowej Żywności?

Jestem pewna, że gdy do większości obywateli Amerykańskich dotrze witariańskie przesłanie i to we właściwy sposób, wierzę że to nastąpi, ponieważ wszystko zależy od Odtruwającej Diety Surowej Żywności, witarianizm stanie się szeroko akceptowanym stylem życia. Mam nadzieję, że to przesłanie do większości obywateli jest jednym z najdelikatniejszych oraz wymaga zauważenia u siebie samego niezdrowego uzależnienia od komercyjnego pożywienia, konieczność przechodzenia stopniowych zmian. Małymi krokami można osiągnąć dużo i uchronić wielu ludzi od chorób, nadwagi oraz przekształcić ich życie w jeszcze inny sposób, sposób sięgający poza pożywienie, natomiast właściwe odżywianie potrafi wspomóc wysiłki w celu wykonania w powodzeniem tego dążenia. Ten ruch jest w stanie być katalizatorem bardzo dużych zmian w naszym myśleniu, mieć wpływ na decyzje społeczne, wychowywanie dzieci oraz na wszelkie odziaływania społeczne, w szerokim tego słowa znaczeniu. Gdy to się stanie, wtedy nie będzie ograniczeń rozwoju naszej świadomości.

Pytanie No. 9.

Czy możesz nam powiedzieć o swoich obecnych planach nad którymi pracujesz i/lub dopracowywujesz?

Moim pierwszym zamierzeniem jest skupić się na stworzeniu działu PiO (Pytania i Odpowiedzi) na mojej stronie internetowej: http://therawfooddetoxdiet.com po to aby odpowiedzieć na mnóstwo pytań na temat witariańskiego stylu życia, pytań które codziennie otrzymuję. Następnie, napiszę książkę aby poprowadzić entuzjastów surowej żywności na następny poziom i zaoferować więcej inspiracji, wraz z przepisami, przykładami z życia i wiele innych rzeczy ....


Pytanie No. 10.

Czy jest coś jeszcze co chciałabyś dodać?

Tak, nie robić błędów, to podejście (t.j. surowe, lekkostrawne pożywienie) jest całą prawdą o sposobie w jaki my ludzie, powinniśmy się odżywiać. Istnieje wiele nieporozumień o zdrowiu i diecie, mnóstwo obaw o białka, kalorie, węglowodany itp. A przecież wystarczy słuchać własnej intuicji i wiedzieć to instynktownie, wiedzieć co powinno się jadać i co jest rzeczywiście odżywcze dla naszego, wspaniale zaprojektowanego organizmu. Pamiętać o tym, że zdrowie nie opiera się jedynie na witaminach i minerałach, które wkładamy w nasz organizm, ale na usuwaniu z niego odpadków i zanieczyszczeń, i to właśnie decyduje o utrzymaniu organizmu we wrodzonej wręcz perfekcji.

Poprawiony: sobota, 24 grudnia 2011 16:08